3x koning Willem-Alexander

Met geheimzinnigheid omgeven is aangekondigd dat op 30 november aanstaande de eerste frankeerzegels met de beeldtenis van koning Willem-Alexander zullen verschijnen.

Het ontwerp is nog het 'geheim van het paleis'. Het enig dat PostNL bekend heeft gemaakt is dat er die dag 3 frankeerzegels zulen verschijnen: met cijfer 1, 2 en Internationaal. Die laatste is dan bestemd voor Europa èn buiten Europa. In het kader van van de vereenvoudiging wordt ingaande 1/1/2014 het verschil tussen Europa en Wereld in een tarief samengebundeld.

Dit wordt overigens niet de enige samenbundeling met de aanstaande nieuwe posttarieven. Er verdwijnt ook een gewichtsstap: nu hebben we de stap 100-250g en 250-500g. Dat wordt dan 100-500g.

Wie op 30 november direct naar de plaatselijke postbalie wil rennen om een serietje aan te schaffen kan zich de moeite besparen!

Op 30 november zijn deze frankeerzegels uitsluitend verkrijgbaar indien men een compleet JAARBOEK aanschaft!

Voor 'de gewone verzamelaar' komen de postzegels pas op 2 januari 2014 in de verkoop!

Even een aantal 'practische problemen' op een rijtje zetten. Hiertoe beperkend tot het cijfer 1.

Deze vertegenwoordigd op 30/11 een frankeerwaarde van € 0,60 en op 2 januar van € 0,64. Als u zolang kunt wachten, is er niets aan de hand. Die paar extra centen overleeft u waarschijnlijk wel!

Anders wordt het als u 'de pech' heeft enkelfrankeringen te verzamelen. Dan heeft u toch echt een poststuk nodig met een stempel voor 1/1 (60 cent dus) en later -maar daar heeft u natuurlijk alle tijd voor- een met een stempel van na 1/1 (64 cent).

Wilt u compleet blijven, dan zult u dus een jaarboek moeten aanschaffen! En reken maar dat een enkelfrankering van voor 1/1 schaars wordt!

Tweede case. U verzamelt eerstedagstenpels. Om correct compeet te blijven zult u dus een poststuk moeten laten stempelen met de complete serie op 30 november. Ook die zullen 'schaars' worden, want wie gaat dat jaarboek voor dat doel aanschaffen? 

In beide gevallen zit er natuurlijk nog een flinke adder onder het gras: als u het jaarboek koopt -waar u natuurlijk veel meer voor betaalt dan de frankeerwaarde is, dan is dat jaarboek, indien u de W-A zegels euit haalt 'waardeloos'.

Natuurlijk zult u denken: dan plaats ik op mijn gemak na 1/1 toch een serie terug in het jaarboek? Zou kunnen, maar vraag PostNL om de garantie dat de eerste zegels uit 2014 dezelfde (drukgang/oplage) zijn als die op 30/11 werden uitgegeven!

Case drie. Wat zal de 'offciële" datum zijn die in de catalogus komt te staan? Om maar met 'grote getallen' te werken: 2013 of 2014! En dan kan natuurlijk ook nog eens geen concensus hierover ontstaan tussen de NVPH (NL catalogus), de albumfabrikanten en buitenlandse catalogi als bijvoorbeeld Michel en Stanley Gibbons!

Geheimzinnigheid dus over de afbeelding. Zelfs geen tipje!

Het ziet er naar uit dat de Belgien eerder zijn: op 15 oktober komt koning Filip persoonlijk naar de Zegelwerkplaats in Mechelen om daar, in het bijzijn van de pers, zijn 'goed voor druk' te geven. Het moet wel raar lopen als daar geen afbeelding van naar buiten komt.....

De Belgische frankeerzegels met de koning zullen gewoon voor een ieder verkrijgaar woren gesteld vanaf de dag van uitgifte. BPost geeft aan rond 1 november, maar in ieder geval voor 15 november: dag van het Koningsfeest.

Enkelfrankeringen met W-A frankeerzegels voor 1/1-2014 worden lastig!


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » 3x koning Willem-Alexander

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap