Postzegelhandel 't Raedthuis

Welke filatelist van mijn generatie is er niet ooit geweest: Postzegelhandel 't Raedthuis in de Raadhuisstraat in Amsterdam.

Mijn herinneringen gaan terug naar de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Toen er nog vele echte postzegelwinkels waren in Amsterdam en vele andere plaatsen.

Op 14 december overleed de bekende eigenaar van 't Raedthuis, J.D. Muis (Johan Daniël) op 89-jarige leeftijd.

Begin jaren negentig werd er uitverkoop gehouden en uiteindelijk werd de winkel gesloten.

't Raedthuis was niet zomaar een postzegelwinkel. Het was een winkel met een enorme wereldvoorraad. Met fantastische bediening, maar -en dat maakte 'Mijnheer Muis' zo bijzonder- dit was ook een winkel waar de ras-filatelist niet weggekeken werd. Als Muis merkte dat je een serieus verzamelaar was, mocht je zelf in de boeken neuzen. Het zoeken naar stempeltjes, tandingen of variëteiten was geen probleem voor Muis. Als je alles maar weer netjes terugstak. Dat laatste was voor verreweg de meeste verzamelaars geen enkel probleem. Goed voorbeeld doet volgen. Muis had alles keurig geordend en weggestoken. Je zou wel gek geweest zijn om het niet netjes terug te steken, want dan was het de volgende keer echt over met de pret!

Muis verkocht graag en was daarbij ook redelijk in prijs. Hij gunde de verzamelaar ook iets! Het vinden van een stempel of andere bijzonderheid -en dat was echt geen uitzondering- maar hij rekende gewoon de prijs die hij ook zou vragen voor een ander exemplaar 'recht toe recht aan'.

Met het sluiten van de winkel, en nu het heengaan van J.D. Muis, is een tijdperk van de 'klassieke postzegelhandelaar' afgesloten.

 

afbeeldingen: www.delcampe.net


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Postzegelhandel 't Raedthuis

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap