Tragedie van Katyn

De vliegtuigramp die afgelopen zaterdag aan bijna 100 hooggeplaatste Polen het leven kostte heeft de gehele bevolking van het land in diepe rouw gedompeld. De ramp krijgt een extra dimensie als men stilstaat bij de aanleiding tot de vlucht van de Poolse president Lech Kaczynski en zijn gevolg naar de Russische plaats Smolensk.

Het gezelschap was op weg naar de nabij gelegen plaats Katyn. Hier zou de herdenking worden bijgewoond van het grote bloedbad dat zich zeventig jaar geleden in nabijgelegen bossen heeft plaatsgevonden. Het juiste aantal slachtoffers is niet bekend maar vermoed wordt, dat het gaat om ruim 22.000 personen. Het betrof vooral  officieren van het Poolse leger. Ook een groot aantal van de in 1939 door de Russen opgepakte Poolse intellectuelen zijn tijden de massamoord door de Russen geëxecuteerd. Met het oppakken van deze intellectuelen wilde de Russische leider Jozef Stalin het Poolse verzet tegen het communisme een halt toeroepen. Op 5 maart 1940 tekende Stalin het bevel tot de moord. De Russische geheime dienst NKVD (Narodnyj Komissariat Vnoelrennich Djel = volkscommissariaat voor interne zaken) speelde een belangrijke rol in de uitvoering hiervan. In de naoorlogse jaren werd de massamoord in Polen, uiteraard onder druk van het communistische regime, doodgezwegen. Pas in 1981 kwam hierin verandering.  Hierbij speelde de vakbeweging  Solidarnosc een belangrijke rol. Zij nam het intitatief tot de oprichting van een herdenkingsmonument. Dit werd kort na de oprichting door het regiem verwijderd. Een actie die zich in de loop de jaren enige malen heeft herhaald. Pas in 1990 erkende de Sovjet leiders de verantwoordelijkheid voor de massamoord.

De Poolse posterijen hebben op 7 april een herdenkingszegel uitgegeven. Het is een blokje met een waarde van 3 Zloty. Op het zegel zijn uniformknopen afgebeeld die in de vorm van een kruis in het zand liggen.

 

 

 


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Tragedie van Katyn

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap