100 jaar padvindsters

Dit jaar is het 100 jaar geleden, dat de padvinderij voor meisjes officieel werd opgericht. Ongeveer drie jaar nadat de Britse luitenant-generaal Robert Baden-Powell een zelfde organisatie voor jongens in het leven had geroepen. Baden-Powell, die voor het Britse leger diende in India en Afrika, baseerde het ontstaan van de organisatie op zijn boek ‘Verkennen voor jongens’. Hij schreef dit boek naar aanleiding van zijn ervaring met verkenningsacties tijdens militaire acties in Afrika. Een trainingskamp voor jongens naar aanleiding van zijn boek leidde in 1907 tot de oprichting van een padvindersorganisatie. Een organisatie die inmiddels wereldwijd over alle continenten is verspreid.

 Tijdens een eerste officiële bijeenkomst in 1909 in het Londense Chrystal Palace waren ook enkele kleine groepjes meisjes aanwezig. Zij vertegenwoordigden honderden andere meisjes die ook lid van de  organisatie wilden worden. Dit leverde in vele kringen gemengde reacties op. Men was immers niet gewenst, dat meisjes in enkellange rokken zich bezighielden met hardlopen, kamperen en andere activiteiten die destijds bij het padvindersleven behoorden. Sommige criticasters spraken zelfs van ‘een schadelijke nieuwe ontwikkeling’. Maar in 1910 kwam de organisatie, die als ‘Girl Guides’ werd aangeduid, van de grond. Baden Powell’s zus Agnes kreeg de leiding en enige jaren later kwam ook zijn vrouw Olave bij de ‘club’. Zij werd in 1918 benoemd tot ‘Chief Guide’. Momenteel zijn meet dan tien miljoen meisjes en (jonge) vrouwen lid van de padvindsterbeweging.

 Ter gelegenheid van het eeuwfeest hebben vele posterijen bijzondere postzegels uitgegeven. Groot-Brittannië, Man, Bermuda en Ascension hebben met een speciale postzegelemissie reeds aandacht aan het 100-jarig bestaan geschonken. Ongetwijfeld zullen er nog meerdere landen volgen.

Op souvenirvelletje op bijgaande eerste dag envelop van Ascension staan de portretten van Lord Baden Powell, zijn vrouw Olave en zijn zus Agnes.

 

 

 


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » 100 jaar padvindsters

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap