Draaiorgels

Den Haag, 24 april 2014 – Postzegels van de samenwerkende Europese postbedrijven staan dit jaar in het teken van nationale muziekinstrumenten. In dit kader staat op de nieuwe postzegels van PostNL het beroemde straatorgel ‘De Drie Pruiken’ uit 1952 in al haar glorie afgebeeld. Zowel de versieringen en poppetjes op de façade als de techniek aan de achterkant van het orgel zijn terug te zien in het ontwerp. Bart de Haas ontwierp in opdracht van PostNL deze postzegels over het draaiorgel, als onmisbaar muziekinstrument in de Nederlandse cultuur.

De samenwerkende postbedrijven in Europa geven al sinds 1956 postzegels uit met een gemeenschappelijk thema. De afgelopen jaren is er ook een ontwerpwedstrijd aan verbonden: de EUROPE Stamp Best Design Competition. Deze competitie wordt uitgeschreven door PostEurop, de organisatie waarin alle Europese nationale postbedrijven samenwerken. Voor 2014 staat de ontwerpwedstrijd in het teken van nationale muziekinstrumenten. Dit was voor PostNL aanleiding om het postzegelvel, bestaande uit 5 x 2 postzegels met de waardeaanduiding Internationaal 1 voor post naar buitenlandse bestemmingen, uit te geven.

Typisch Nederlands
Ontwerper Bart de Haas ging voor deze postzegels op zoek naar een typisch Nederlands instrument. Uiteindelijk viel de keuze op het draai- of straatorgel, die in Nederland nog altijd volop op straat is te bewonderen. “Na diverse verkenningen ben ik teruggekeerd naar het draaiorgel, vanwege zijn onmiskenbare rol in de traditionele Nederlandse straatcultuur. Een orgel, geplaatst op een handkar om vervolgens rijdend door de wijk muziek naar de mensen te brengen, dat hoort bij Nederland”, aldus De Haas.

Vrolijkste museum van Nederland
Voor zijn ontwerp verrichtte De Haas onderzoek bij Museum de Speelklok in Utrecht, het museum met ’s werelds grootste collectie straatorgels uit de 20e eeuw. Het museum toont verschillende vrolijke, zelf spelende muziekinstrumenten, waaronder het straatorgel. Dit instrument behoort nog steeds tot de levende folklore, met de orgelman en zijn mansbakje, de klassieke feestelijke liedjes, de aria’s uit beroemde opera’s en moderne muziek.

Straatorgel ‘De Drie Pruiken’
Op de postzegels staat zowel de voor- als achterkant van het straatorgel ‘De Drie Pruiken’ afgebeeld. Dit orgel, dat in 1952 werd gebouwd door de beroemde orgelfamilie Perlee, is een van de pronkstukken van het Museum Speelklok in Utrecht en wordt nog steeds actief gebruikt. Er zijn dan ook nog componisten die muziek produceren voor dit orgel. In zijn ontwerp heeft De Haas het contrast tussen de voor- en achterkant van het orgel benadrukt. “Daarin meen ik iets te herkennen van de tamelijk Nederlandse tegenstelling tussen een hang naar soberheid versus de neiging van uiterlijk vertoon.” Ook de orgelboeken staan centraal op de postzegels. Deze lopen in alle richtingen over het postzegelvel.


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Draaiorgels

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap