Orchideeën van het Gerendal

23 april 2014 – Tien kleurrijke orchideeën van het Gerendal zijn vereeuwigd op een nieuwe serie postzegels. Deze tien orchideeën zijn op de postzegels afgebeeld met prachtige kleuren en aanlokkelijke vormen. Daarnaast is iedere orchidee voorzien van een korte omschrijving. De nieuwe landelijke postzegeluitgifte is een initiatief van PostNL en kwam tot stand in samenwerking met Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. 

De orchideeën – zoals afgebeeld op de postzegels – groeien in het Gerendal, dat deels wordt beheerd door Staatsbosbeheer. De orchideeëntuin ligt in een lang droogdal in het zuiden van Limburg en wordt ieder jaar door ruim 5.000 bezoekers bezocht. In het Gerendal groeien zo’n 30 verschillende soorten orchideeën die in mei en juni hun bloeitijd hebben.

Meesterverleiders
Voor ontwerpbureau Studio Beige was het werk van botanisch tekenaar Dr. Jacobus Landwehr (1911-1996) voor deze tien postzegels een belangrijke inspiratiebron. Om de bloemen zo veel mogelijk recht te doen, vonden de ontwerpers het belangrijk om de orchideeën zorgvuldig te illustreren. Daarbij kozen zij om deze bloem in kleuren en vorm af te beelden als meesterverleiders. “Want zo mag je orchideeën wel noemen. Ze moeten immers met hun nectar, geur, kleur of vorm insecten verleiden om de bloem te bestuiven. Dat doen ze heel inventief”, aldus Silvia Vergeer van Studio Beige.

Letterlijke bodem
Studio Beige wilde in het ontwerp daarnaast graag aandacht besteden aan de belangrijke rol die de bodem speelt in de groei van de orchideeën. Daarom voegde Eline Hoogendijk van de Hortus Botanicus in Leiden zwart-witte pentekeningen toe, die de bloemen compleet afbeelden van stengel tot bloemtrossen. “Het feit dat er zo veel orchideeën in het Gerendal zijn geconcentreerd, komt door de kalkrijke samenstelling van de bodem”, verklaart Hoogendijk. Daarnaast staat de onderste laag van het postzegelvel, een oude kaart van het Gerendal, symbool voor de letterlijke bodem van de bloemen.


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Orchideeën van het Gerendal

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap