Je woont buiten Europa?

Da's boffen deze keer!

De Oostenrijkse postadministartie heeft op 20 maart de eerste -naar eigen zeggen een wereldprimeur- porcelijnen postzegel uitgegeven. Handel of postzegel. Dat is natuurlijk de vraag!

Zeker, het is een postzegel, en zeker, ook frankeergeldig. Een paar kanttekeningen: De nominale waarde is € 5,90. Voor exact dat bedrag kun je uitsluitend een maxi brief buiten Europa, economy versturen! Kortom: het is niet de bedoeling dat u de postzegel ook echt gebruikt. Een hebbedingetje dus voor in de porcelijnkast!

Wie hem toch echt wil gebruiken en een poststuk ermee verzenden loopt tegen een aantal hobbels aan. De postzegel is dik (en uiteraard breekbaar!). Ziet u het al voor u? Een hamerstempel wordt vaak gebruikt voor een maxibrief!

Nee, dat kan natuurlijk niet. Daarvoor wordt er op het postkantoor een normaal dagtekeningstempel geplaatst, en wordt -buiten het zicht van de verzender dus- op een speciaal kantoor een speciaal voor deze zegel vervaardigd stempel geplaatst. Maar dan: De brief moet immers naar 'overzee' verzonden worden, en niet te snel! Wie hoop heeft dat de postzegel ongeschonden bij de geadresseerde aankomt kan waarschijnlijk beter zijn € 5,90 aan een loterij geven. De 'winkans' is dan waarschijnlijk groter....

De 'postzegel' is 3,5mm! dik en heeft een oplage van 150.000 stuks.


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Je woont buiten Europa?

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap