Namibie: filatelistisch flora & fauna

De verzamelaars van zegels met afbeeldingen uit het dieren- en plantenrijk vinden in de door de Namibische posterijen uitgegeven zegels een welkome aanvulling op hun verzameling. NamPost geeft immers jaarlijks een aardige hoeveelheid zegels uit die betrekking hebben op het gevarieerde dieren- en plantenrijk van het land. 

In 2008 telde het uitgifteprogramma vier emissies met betrekking tot flora en fauna en het afgelopen jaar kwam eenzelfde aantal uitgiften beschikbaar. Dit jaar kwam NamPost op 6 februari met een velletje waarop een tiental bedreigde soorten staan afgebeeld (zie hieronder) en op 16 april werd een velletje met een zestal vogels (trappen) uitgegeven.

De vele tienduizenden toeristen die jaarlijks het land bezoeken kunnen kennis nemen van een bijzonder afwisselende flora en fauna. Het land kent vele klimaatzones en daardoor komen in woestijnen, halfwoestijnen, savannes en wetlands dieren en planten voor die uitstekend zijn aangepast aan de natuurlijke omstandigheden. Zowel in het dieren- als plantenrijk bestaan soorten die uitsluitend in Namibië voorkomen. Een voorbeeld hiervan is de Namibische woestijnolifant, een ondersoort van de Afrikaanse savanneolifant, met eigen specifieke kenmerken: kleiner dan de Afrikaanse olifant en prima aangepast aan de droge leefomstandigheden.
Het toerisme richt zich vooral op het bezoek aan een of meerder van de vele National Parken die het land telt. Enkele bekende voorbeelden hiervan zijn: Etosha National Park, Waterberg Plateau Park, Fish River Canyon National Park en Caprivi Game Park. In deze parken is er veel gelegenheid tot het observeren van wilde dieren. Ook de ‘vogelaars' en liefhebber van bloemen, bomen en planten kunnen hier hun hart ophalen.
Filatelisten die het bijzondere land een bezoek brengen, moeten niet vergeten om in de hoofdstad Windhoek even langs te gaan bij het hoofdpostkantoor voor de laatste nieuwtjes op postzegelgebied.

Op het velletje dat in februari is uitgegeven met tien zegels ‘Postcard Rate' staan afgebeeld: lelkraanvogel (Grus carunculatus), gazania (Gazania thermalis), lederschildpad (Dermochelys coriacea), grote kokerboom (Aloe pillansii), Kaapse gier (Gyps coprotheres), Witte Namibische toktokkie (Cauricara eburnea), jachtluipaard (Acinonynx jubatus), zwarte neushoorn (Diceros bicornis), wilde hond (Lycaon pictus), Nama-padloper schildpad (Homopus solus).
Op de rand van het velletje staan: Kaapse Jan van Gent (Morus capensis), Damarastern (Sterna balaenarum), Afrikaanse pinguïn (Spheniscus demersus), dwergpython (Python anchietae),
zwartkop impala (Aepyceros melampus petersi).

 


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Namibie: filatelistisch flora & fauna

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap