Onbekend 'Sibelius'-ontwerp

In het archief van het Finse Postmuseum in Tampere is een tot nu toe onbekend ontwerp van een postzegel ontdekt, met daarop afgebeeld de Finse componist Jean Sibelius, van wie in Finland komend jaar de 150e geboortedag wordt gevierd.

Het ontwerp is van de hand van schilder en beeldhouwer Sigurd Wettenhovi-Aspa, die ook bekend was als Egyptoloog. Wettenhovi-Aspa, die een vriend was van de familie van Sibelius, maakte het ontwerp in 1915 ter ere van de 50e verjaardag van de componist. Het was destijds niet gebruikelijk om een persoon op een postzegel af te beelden, dus er gebeurde verder niets mee.

In 1929 bood Wettenhovi-Aspa het postzegelontwerp opnieuw aan tijdens een wedstrijd, alleen nu onder een pseudoniem. Ook nu haalde het ontwerp het niet. Wettenhovi-Aspa deed een laatste poging in 1945, ter ere van de 80e verjaardag van Sibelius, opnieuw was dit zonder succes. Op 8 december van dat jaar werd een ontwerp van Ivan Helander gepubliceerd.

Het ontwerp van Wettenhovi-Aspa toont Sibelius in een typische Art Nouveau stijl uit de jaren rond 1900, met een soort van keizerlijke krans rond zijn hoofd.

Volgens directeur Kimmo Antila van het Postmuseum vormt de ontdekking van het ontwerp nog maar het begin van de ontginning van het archief van zijn museum. De waarde van het ontdekte ontwerp is volgens hem moeilijk in geld uit te drukken.

Uiteindelijk is Sibelius een van de meest afgebeelde Finnen op een postzegel geworden. In totaal zijn er 15 Finse postzegels aan hem gewijd. Ook in het buitenland zijn er postzegels met zijn beeltenis uitgebracht, zoals in 1965 in Roemenië, ter ere van zijn 100e geboortedag.

Met dank aan www.finlandsite.nl

 

 


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Onbekend 'Sibelius'-ontwerp

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap