'Postzegelen linkse hobby'?

De Nederlandse Bond ter Bevordering van de Filatelie (NBBF) heeft onlangs tot diep in de nacht vergaderd over de kwestie die de vereniging de afgelopen weken bijna uiteenscheurde: postzegels verzamelen, is dat een linkse of een rechtse hobby? Voorzitter Andries Schuringa sprak om twee uur 's nachts de verlossende woorden: "Het heeft lang geduurd, maar de beslissing is er. We beoefenen een linkse hobby."

Schuringa lichtte de beslissing toe: "Een postzegelverzamelaar is per definitie een internationalist. Al die albums met postzegels zijn boekjes met kleine venstertjes op de wereld. Als ik in mijn hobbykamer aan mijn bureau ga zitten en een album opensla, zie ik de Niagarawatervallen, de Egyptische piramides, de schildpadden van de Galapagos, of de Mona Lisa - ja, in mijn postzegelkamer reis ik de hele wereld over. Je kunt de filatelie dus moeilijk bij die rechts-nationalistische onderbuik indelen."
Het besluit heeft tot heftige reacties geleid. Karel van Berkel, die al vanaf zijn vijfde bij de bond is aangesloten, spreekt over een linkse staatsgreep en vergelijkt de situatie met de Oktoberrevolutie in het Rusland van 1917. "Die grachtengordelfilatelisten met hun vreedzame postzegels van zielige diertjes en goede doelen hebben de boel overgenomen! En wie is weer de klos? De gewone verzamelaar, die het liefst een staatshoofd of een historische gebeurtenis op de postzegel ziet."
Van Berkel zegt dat de filatelie onmogelijk een linkse hobby kan zijn, omdat de NBBF nog nooit één cent subsidie heeft gekregen. "De plek van een postzegel op een briefkaart spreekt ook boekdelen: rechtsboven! Als het een linkse hobby was geweest, hadden we onze postzegels wel linksboven geplakt." De aangeslagen verzamelaar overweegt nu om zijn verzameling ‘Deutschösterreich 1918-1922, compleet, postfris' van de hand te doen.
De vergadering is met interesse gevolgd door andere hobbyverenigingen. Voorzitter Joop Brood van de Nederlandse Modeltreinenbond vertelt dat op hun internetforum een felle discussie aan de gang is. "Moet je minimoskees of zelfs miniatuurminaretten aanleggen naast je Märklin-baan? Sommige van onze leden vinden van wel. Die zeggen dat de modeltreinerij de werkelijkheid zo dicht mogelijk moet benaderen. Anderen beweren dat je dan zwicht voor de oprukkende Islam. We zijn er nog niet uit."

 


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » 'Postzegelen linkse hobby'?

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap