De valentijnszoen

PostNL had groot uitgepakt: in binnen- en buitenland was het nieuws: Een kus met gestifte lippen op de plaats van de postzegel zou afdoende zijn om een kaartje gratis en zonder strafport op 13 februari te verzenden en deze zou dan -indien gepost voor 17.00 uur, maar daarna was de actie ook niet geldig- de volgende dag, zaterdag 14 februari -Valentijnsdag- bezorgd worden.

Op vier plaatsen stond een retro VW-bus klaar met zoenende dames (en een heer) om de gratis kaarten (PostNL had zelf vijf verschillende kaarten laten maken) aan de man, maar hoofdzakelijk aan de vrouw te brengen. De meeste mannen lieten de PostNL dames de kaart kussen. Was zelf in Rotterdam aanwezig, en het koste nogal wat tijd om een kussende man op de foto te krijgen. Maar, het is gelukt!

Volgens zeggen van PostNL is de actie een succes geweest. Nu de eigen ervaring: Heb vijf kaarten gepost op verschillende plaatsen. Vier kaarten met een kus-uit-de-printer (wat tegen de regels was) en één gekust door een PostNL-dame. Deze werd in Rotterdam in de klaarstaande postzak gedaan. Van de vijf kaarten zijn er drie aangekomen. Er zouden er maimaal vier hebben kunnen aankomen, want één was er gepost in een plattelandsbrievenbus (eentje die 'op ronde' door de postbode gelicht wordt). Dat was om 12.15 uur, dus ruim voor 17.00 uur. De postbode was echter al langs geweest. Die kaart kon dus onmogelijk op 14/2 bezorgd zijn. Of er dan strafport op komt, weet ik uiteraard pas dinsdag.

Geen enkele kaart had een dagtekeningstempel gekregen, behalve die op verzoek ten kantore in Zwijndrecht werd gestempeld. Op een kaart na hadden ze wel codeertekens van de sorteermachine. 

PostNL geeft aan dat de machines werden afgesteld op de lippenstift postzegel, zodat ze niet in de controlestroom terecht zouden komen, hetgeen mogelijk port op zou leveren, maar zeker vertraging. En dat kon natuurlijk niet.

Het lijkt er echter op dat PostNL niet de software heeft aangepast op de lippenstift, maar dat de controle simpelweg werd uitgezet. Om dat te testen werden er twee poststukken, gefrankeerd met uitsluitend GULDENzegels op twee plaatsen gepost. Ook deze stukken kwamen zonder mankeren en zonder strafport op 14 februari aan. Gestempeld door twee verschillende machines.

Eén kus-kaart kwam niet aan op 14 februari.

foto's:

1. collage: twee guldenstukken, een echte zoen (kaartje met een matricode) en een kaartje-met-zoen uit de printer (zonder matrixcode)

2. Het retro vw-busje met beschildering

3. Zoenende man in Rotterdam


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » De valentijnszoen

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap