Duitse taal

Voor wie wel eens een artikel in de Duitse taal schrijft, kan het volgende van belang zijn.

 

Andreas Birken en Wolfgang Maassen: ‘Stilfibel für deutschsprachige Redakteure und Autoren'

 

Iedereen die zich bezighoudt met het schrijven van teksten zal zich ervan bewust zijn dat er duizenden valkuilen op zijn pad kunnen komen. Twee gerenommeerde auteurs die beiden op vele jaren praktische ervaring op dit gebied kunnen terugvallen - Andreas Birch en Wolfgang Maassen – hebben een stijlgids samengesteld voor diegenen die in het Duits schrijven. De gids, die de haken en ogen en eigenaardigheden van de Duitse taal onder de loep neemt, maakt als aflevering nummer 1 deel uit van een nieuwe AIJP-reeks op dit gebied. De bijna vijftig kleurige pagina’s van de gids bieden een systematisch overzicht van wat er zoal fout kan gaan bij het maken van Duitse teksten, maar ze bevatten daarnaast ook een aantal typografische kwesties en regels die voor interpunctie gelden – kortom: bijzonder handig voor diegenen die er naar streven om een elegante stijl aan te houden met gebruikmaking van duidelijke structuren.
In de 'Stilfibel' worden talloze voorbeelden gegeven van wat er wel en wat er niet correct is in het Duits. Gelukkig ontbreekt het belerende vingertje van een overijverige bovenmeester. Zelfs goed in de linguïstiek ingevoerde schrijvers kunnen nog iets van Birken en Maassen leren. De taalkwesties worden vaak op humoristische wijze gepresenteerd, waarbij wel rekening wordt gehouden met wat in Duitsland als gezaghebbend geldende bronnen als ‘DIN en Duden’ te melden hebben.
Een aantal interessante bijlagen vullen dit verdienstelijke werk aan: ze behandelen de filatelistische afkortingen en acroniemen, het verkeerd gebruik van bepaalde woorden of uitdrukkingen en spelfouten. De brochure richt zich op een vrij grote doelgroep; in feite is ze interessant voor iedereen die teksten in het Duits produceert. De 'Stilfibel' van de AIJP kan hier daarom van harte worden aanbevolen. Ze beschrijft niet alleen taalkundige regels en normen, maar geeft ook adviezen op het gebied van typografie en lay-out. Het is een gidsje dat op elk bureau thuishoort!
Andreas Birken en Wolfgang Maassen: 'Stilfibel für deutschsprachige Redakteure und Autoren'; formaat DIN A5, ca. 50 pagina' in kleur; deel 1 van een reeks AIJP-brochures; Schwalmtal, 2015. Prijs: 10 euro (incl. verzending binnen Duitsland) of 12 euro (incl. verzending binnen Europa). AIJP leden betalen respectievelijk 8 of 10 euro. Levering alleen tegen vooruitbetaling op rekeningnummer IBAN DE38 5509 0500 0200 1909 26 (BIC: GENODEF1S01), t.n.v. Rainer von Scharpen, Tucholskyweg 5, 55127 Mainz (Duitsland), e-mail rainervonscharpen@t-online.de.

Dit bericht werd overgenomen van de website van de AIJP (www.aijp.org), de internationale vereniging van filatelistische journalisten, auteurs en uitgevers.
Maanblad Filatelie is partner van de AIJP.

 

 

 


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Duitse taal

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap