Schoenmaker.........

We kennen de uitdrukking allemaal: Schoenmaker blijf je bij je leest. 

Spreekwoorden vertellen een waarheid. Ook in dit geval. Het veilen van postzegels is een vak en niet zomaar het vak van veilingmeester die ook eens een postzegel verkoopt.

Dit werd op 4 augustus pijnlijk duidelijk toen het online (Deense) veilinghuis www.lauritz.com vanuit de Duitse vestiging (in Hamburg) een zeer zeldzaam paartje van de de kleurenfoutdruk van de Venezolaanse eerste emissie aan de man probeerde te brengen. De postzegel, bekend onder de naam 'de rode Venezuela' is vele malen zeldzamer dan de aansprekende Blauwe Mauritius. Van deze postzegel zijn slechts vier exemplaren bekend, waaronder dit paartje. De andere twee exemplaren zijn losse zegels.

Het paartje is voorzien van een certificaat van oktober 2015. Hoewel het paartje nogal wat gebreken heeft (aangezette onderrand, scheurtje en dunne plekken) heeft Lauritz (een algemeen veilingbedrijf met vestigingen in Denemarken, België, Duitsland en Zweden en op het moment van schrijven zo'n 25 kavels! postzegels) gemeend zich te moeten spiegelen aan een los zegel dat in 2010 in Zwitserland voor € 288.000 van eigenaar wisselde.

Met veel tromgeroffel (dagbladen, radio, televisie in Duitsland en daarbuiten) werd het paartje 'laag' ingezet voor € 330.000 en een verwachte opbrengst van € 550.000 (uiteraard exclusief veilingkosten). Erbij werd nog 'streng' vermeld: 'The estimate on this lot corresponds to the price Lauritz.com expects the hammer to fall at based on previous sales of similar items.' Eitje dus! (dacht de veilinghouder).

Met grote teleursteling moest men bij het sluiten der veiling constateren dat er niet een bod was afgegeven......

Veilinghouder in postzegels: een echt vak!


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Schoenmaker.........

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap