Filatelie Cafe

Dat het Museum voor Communicatie gesloten is weet u inmiddels. Het plan is dat het eind 2017 weer open gaat. 

Verleden jaar werd gestart met het Filatelie Café in het museum. Ook in het komende seizoen gaat het Filatelie Café door! Echter niet in het museum maar in het Nationaal Archief.

Vanaf zondag 13 november 2016 organiseert het Museum voor Communicatie in Den Haag in samenwerking met het Nationaal Archief iedere tweede zondagmiddag van de maand een Filatelie Café. Diverse aan filatelie en posthistorie gerelateerde onderwerpen komen aan bod in een lezing van circa 45 minuten, waarna met de spreker in het café kan worden nagepraat. U bent van harte welkom!

Aanvang lezing: 14.00 uur. 
Voorafgaand of na de lezing kunt u de tentoonstelling in het Nationaal Archief bezoeken. Het Nationaal Archief is op zondag geopend van 11.00-17.00 uur. 

Kosten:  incl. toegang tot tentoonstelling, lezing en 1 consumptiebon € 10, met Museumkaart € 5.
Aanmelden: via 
aanmelden@muscom.nl onder vermelding van de datum van het Filatelie Café,
of telefonisch via  070 330 75 67 

 

De eerste lezing is door drs. Michael Brekelmans, Het bestellersstempel als “heilzaam middel van contrôle over het werk der postbestelling.”

In de tweede helft van de 19e eeuw was er uiteraard nog geen email of WhatsApp. Hoewel er in de grote steden niet minder dan vijf tot acht keer  per dag post werd bezorgd, waren er regelmatig klachten over een vertraagde of verkeerde bezorging. Om te kunnen achterhalen welke postbesteller daarvoor verantwoordelijk  was, werd in 1859 een nieuw type bestellersstempel in gebruik genomen dat zowel het nummer van de besteller als dat van de bestelronde aangaf. Meer dan een halve eeuw werd het grootste deel van de in Nederland bezorgde brieven van een bestellersstempel voorzien. Als gevolg van de hoge arbeidskosten en het verminderde aantal postbestellingen werd het stempel rond 1930 buiten gebruik gesteld.


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Filatelie Cafe

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap