Embargo?

Een embargo wringt natuurlijk altijd bij een journalist. Immers, je wilt het nieuws zo snel mogelijk 'on air' hebben. Maar goed, er is -om diverse redenen- natuurlijk altijd nieuws waar een embargo op zit. Daar houd je je als journalist natuurlijk aan. Een erezaak, maar tevens ook uit bescherming. 

Soms kunnen de gevolgen groot zijn indien een embargo geschonden wordt, indien er bijvoorbeeld vooraf een sanctie werd afgesproken op de schendng ervan, en je wilt uiteraard niet een volgende keer verstoken blijven van nieuws. Dit kan een dilemma zijn, maar, een hey is een journalistieke erezaak om je eraan te houden.

Het is natuurlijk fair play indien iedereen zich aan het embargo houdt. In principe is de stelregel dat indien een embargo geschonden is, de rest van het journaille de vrijheid heeft om ook te publiceren voor afloop van het embargo.

Maar, wat te doen als er 'slechts' een tipje van de sluier wordt opgelicht? Juist ja, Doutzen Kroes. Het embargo gold tot 12 september, de dag van uitgifte van het vel met 10 foto's van de lingerie-diva. 

Op 7 september plaatst de geportretteerde echter een van de tien zegels op haar Instagram-account. Het wordt direct overgenomen door de media, die nog slechts kam speculeren over wat er op postzegelgebied gaat komen. Postzegelblog plaatst het de volgende dag ook op de blog. Maandblad Filatelie doet niets, hoewel het complete vel al enige dagen met een embargo op het bureau ligt.

Het wringt enorm: embargo is nog van kracht, want er werd immers slechts één zegel afgedrukt. Papegaaien had geen zin met de wetenschap dat er een heel velletje komt. Bij navraag bij PostNL blijkt het lekken van De Diva geregiseerd. Het was natuurlijk netjes geweest indien dit bij het afgeven van het embargo was meegegeven.

PostNL had toen ook maar hetzelfde tipje van de sluier op haar website geplaatst, met die ene zegel. Er werd echter ook al aanvullende informatie weergegeven, zoals de naam van de fotograaf.

Top of the bill was vervolgens dat PostNL op 10 september om 8.00 uur (dus ruim voor afloop van het embargo) alles vrij geeft in een persbericht en direct ook op haar site plaatst. Werd men nu zo hotedebotel van het zien van de foto's dat men het embargo vergeten was?

Filatelistische embargo's: daar moeten we toch nodig van af!

 

Afbeelding: Postzegelmapje, website PostNL


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Embargo?

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap