Paardenvissers

Nee, u hoeft u niet te schamen als u daar nog nooit van gehoord heeft. Zelf hoorde ik hierover voor het eerst afgelopen zaterdag bij de plechtige uitreiking van de Grote Prijzen van de Filatelistische Kunst in Brussel.

Zoals gebruikelijk werden er die dag diverse prijzen uitegreikt, waaronder die van de beste Belgische postzegel (1915), de grote prijs Ambassadeur. Grafisch ontwerper Myriam Voz (1961), in diens van Bpost, ging strijken met de eer. Zij ontwierp het vel (naar foto's van Stephan Vanfleteren) met de paardenvisser.

Deze 'tak van sport' wordt uitsluitend nog in het Belgische Oostduinkerke beoefend. Het is het vissen middels een sleepnet op garnalen. Dit net wordt door een Brabants trekpaard, bereden door de visser, versleept.

Er zijn welgeteld 16 paardenvissers, waarvan een dame. Het paardenvissen staat op de UNESCO-lijst van immatrieel erfgoed. Paardenvisser Marius Dugardein stond model voor de foto's op het vel. Zowel ontwerpster Myriam Voz als Garnalenvisser Marius Dugardein waren in het stadhuis van Brussel aanwezig.


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Paardenvissers

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap