Mooie 'pennenstreek'

Het houdt de gemoederen bezig: de pennenstreek. We hebben al heel wat 'mooie' exemplaren voorbij zien komen. Dikke, dunne, korte, lange, kromme, rechte, blauwe, zwarte, rode, groene en zelfs kleurloze! Ja, de pen van de postkantoorhouder is natuurlijk weleens leeg.

Natuurlijk, je kunt alles verzamelen. De pennenstreek zal echter vrijwel zeker niet in de filatelistische annalen worden opgenomen. Maar, zeg nu zelf: bijzonder is het wel. Geen ander bedrijf presteert het om eerst de producten aan de (filatelistische) man te brengen en vervolgens deze ongevraagd te vernietigen. Ja, letterlijk vernietigen, want een postzegel met een pennenstreek is rijp voor de prullenbak.

Maar wat doe je als je een collectie modern wilt tentoonstellen? De zegels van januari wordt een lastige om die met een poststempel te bemachtigen. Uiteraard willen we niet zo'n verzoekstempel als van de Collect Club hebben. Maar wat dan? De pennenstreek toch opnemen in de collectie? Benieuwd hoe de juryleden hier tegenover staan.

Je vraagt je eigenlijk wel af waarom een postkantoorhouder niet iets inventiever is. Het bekrassen met de pen gaat zeker niet sneller dan een stempel zetten. Het roept echter wel ergernis op.

Men zou voor de verandering eens om kunnen kijken en 'een stukje' terug gaan in de geschiedenis. Er zijn diverse landen die in een grijs verleden blinde kurkstempels gebruikten op de post vanuit de buitengebieden. 

Zoals Finland. De afgebeelde briefkaart uit 1879 is voorzien van een prachtig kurkstempel. Ook gewoon strepen, zoals onze hedendaagse pennenstreek. Zou dit geen mooi alternatief zijn voor PostNL? Gewoon strepen dus, maar wel met een mooi en verzamelwaardig stempel!


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Mooie 'pennenstreek'

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap