Terugkeer... HOT UPDATE

Zojuist een nieuw persbericht van de KNBF (de officiële woordvoerder, mede namens PostNL). Hieruit blijkt dat:

* Pennenstreken nog niet van tafel zolang de nieuwe stempels nog niet daar zijn

* met datum, met plaatsnaam, maar zonder straatnaam

Heel vreemd, zonder straatnaam, conform de voorgeschreven richtlijnen van de UPU dient gestempeld te worden met de kantoornaam van afstempeling, tenzij overgegaan wordt op kantoornummers.

De UPU zegt hierover:

The imprint of a date-stamp showing, in roman letters, the name of the
office responsible for cancelling and the date of that operation shall be applied to the address side of items.

 

PERSBERICHT 1 maart 2017

Nieuwe stempels bij PostNL

Vandaag 1 maart 2017 heeft het vervolgoverleg met PostNL en de KNBF plaatsgevonden over de afstempeling van postzegels in de Retail vestigingen van PostNL en zijn de specificaties van de nieuwe stempels vastgelegd. De stempels komen terug in de Retail vestigingen van PostNL in het formaat van de metalen dagtekeningstempels, met datum, met plaatsnaam, maar zonder straatnaam. Gelet wordt op goede constante kwaliteit van de afdruk.

PostNL heeft sinds 1 januari 2017 de dagtekeningstempels in al zijn Retail vestigingen afgeschaft en voorgeschreven dat postzegels op gefrankeerde pakketten en aangetekende stukken met pen moeten worden vernietigd. In ons persbericht van 23 februari jl. hebben wij u al kunnen informeren dat PostNL, na intensief overleg met de KNBF, heeft besloten deze maatregel terug te draaien. Vandaag 1 maart 2017 heeft het vervolgoverleg met PostNL en de KNBF plaatsgevonden en zijn de specificaties van de nieuwe stempels vastgelegd. Over de termijn van invoering wordt u nog nader geïnformeerd.

 

Rijkhalzend kijkt filatelistisch Nederland uit naar de terugkeer van de dagtekenstempels. Op 23 februari kon de KNBF op gezag van PostNL melden dat de stempels weer terugkomen bij de retailers en dat in de toekomst aangetekenden en pakketten - met postzegels gefrankeerd - weer zullen worden gestempeld. In overleg met de KNBF worden de specificaties van de nieuwe stempels vastgesteld. De KNBF informeert de filatelisten ook nader over de uitrol van de nieuwe stempels.

Op 27 februari kwam de NVPH ook met een persbericht. Dit is echter niet in overeenstemming met het door PostNL goedgekeurde bericht van de KNBF. Op een zeer belangrijk punt wijkt dit bericht af. Hier wordt namelijk vermeld 'PostNL heeft de maatregel teruggedraaid en de dagstempels zijn per direct weer ingevoerd.'

Bij navraag bij PostNL blijkt dit niet juist! PostNL (die overigens niet zelf met een persbericht is gekomen noch zal komen) laat weten:

  • PostNL heeft gesproken met de KNBF over het stempelen van pakketten en aangetekende brieven, die met postzegels zijn gefrankeerd.
  • PostNL heeft het besluit genomen dat postzegels op gefrankeerde pakketten en aangetekende brieven weer gestempeld gaan worden.
  • Dat kan in de toekomst op alle postkantoren in Nederland. Vanaf wanneer weten we nu nog niet: de stempelspecificaties moeten nog worden vastgesteld. Als deze bekend zijn, kunnen ze worden geproduceerd en vervolgens gedistribueerd. De KNBF heeft ook aangegeven dat dit dan vervolgens bekend wordt gemaakt.
  • De stempels die tot en met 31 december 2016 zijn gehanteerd zijn niet meer in gebruik.
  • De doorgevoerde vereenvoudiging van de interne processen bij PostNL blijft overeind. Ondernemers gebruiken de stempels dus niet voor hun eigen processen.

We moeten dus 'nog even' geduld hebben, maar in ieder geval is duidelijk dat die lelijke oude stempels niet meer terugkomen!

U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Terugkeer... HOT UPDATE

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap