Filatelist wordt uitgekleed

Wat doe je als postbedrijf als je geen geld wilt uitgeven aan een extra emissie en toch iets wilt doen 'voor de filatelist' (of eigenlijk jezelf)? 

De Finse postadministratie geeft hier een goed voorbeeld van. 

In 1988 werd een bijzonder postzegelboekje uitgegeven ter gelegenheid van de Finlandia 88. Het boekje kostte destijds 5 Finse mark (ongeveer € 0,85; briefport was 1mk80). De oplage was - voor die tijd - relatief klein: 234.530. Gedrukte oplage, maar niet alle verkocht. 

In een stoffige kast vond Posti nog een lotje van 6.000 van deze boekjes: postfris. Er was natuurlijk een prachtkans om van de winkeldochters af te komen, want op de aanstaande tentoonstelling Finlandia 2017 - waar iedere dag een eigen thema heeft - is uitgerekend Agathon Fabergé het thema van de openingsdag: 24 mei aanstaande. 

Het plan was snel gesmeed. De 6.000 boekjes werden overdrukt met folie (om de oude Finse mark waarde-aanduiding ongeldig te maken) en de landkaart van Finland werd toegevoegd: de huidige aanduiding voor een binnenlandse brief tot 50g.

De rand vervolgens nog even opleuken met de tekst 'Finlandia 2017' en om het zeldzamer te doen lijken allemaal een eigen nummer geven. En kijk daar, een rariteit is geboren.

Nu een paar dobbelstenen om de verkoopprijs van deze al lang afgeschreven boekjes bepalen en hup de verkoop in.

De prijs van 'dit moois' is 'slechts' € 30 per stuk! U moet - volgens Posti - u wel haasten, want die € 180.000 (6.000 x € 30) hebben ze natuurlijk binnen no time in de knip. Om lange rijen (en scheve gezichten bij 'uitberkocht') te voorkomen heeft Posti een waar verkoopplan opgesteld.

Vanuit uw luie stoel MAG u vanaf nu het boekje kopen, maar slechts twee per persoon. Het zou natuurlijk zuur zijn als het geld-harken zo voortvarend zou gaan dat op de uitgiftedag (24 mei) alles op zou zijn. Dus in de voorverkoop (die u overigens dan ook niet voor 24 mei in huis zult hebben) worden slechts 2.000 boekjes gedaan. De andere 4.000 kan men in Tampere kopen. Ziet u de rijen al staan?

Wie nu denkt dat voor het bedrag van € 30 voor dit boekje de toegangsprijs (alleen de eerste tentoonstellingsdag moet er betaald worden, en wel € 10) daar bij in zit, die heeft het mis.

Het valt niet te hopen dat Posti andere postadministraties op een idee heeft gebracht..... 


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Filatelist wordt uitgekleed

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap