SAPOA: negen voetbalzegels

Het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika is alweer een tijdje achter de rug. En zoals bij alle evenementen die wereldwijd aandacht krijgen, hebben ook nu weer de drukpersen weer op volle toeren gedraaid om vele bijzondere postzegeluitgaven het licht te doen zien. In onze rubriek Nieuw Uitgiften zijn er al vele gemeld en ook nu nog komen meldingen binnen van zegelemissies die voor ‘voetbalfilatelisten' een waardevolle aanvulling voor hun verzameling kunnen zijn. 

Het spreekt voor zich, dat organisatieland Zuid-Afrika het initiatief heeft genomen bij de uitgifte van aan het evenement gewijde zegels. Al op 14 juni 2009 verscheen een blokje met een zegel waarop de Vuvuzela staat afgebeeld. Enkele maanden later kwam hier een zegel bij met de afbeelding van een supporter en op 9 april jl. verscheen een velletje met negen zegels. Dit velletje werd uitgegeven in het kader van de postale samenwerking tussen negen zuidelijk Afrikaanse landen die zijn aangesloten bij SAPOA (Southern African Postal Operators Association). 

Bij de start van het toernooi op 11 juni jl. werd de Zuid-Afrikaanse filatelistische bijdrage compleet gemaakt met drie bijzondere emissies. Allereerst een velletje met tweemaal vijf zegels, waarop de mascotte Zakumi in verschillende houdingen staat afgebeeld. Dit velletje werd gedrukt door Joh. Enschedé Security Printers in Haarlem. Daarnaast kwam ook nog een velletje met tweemaal drie ronde zegels. Hierop het beeldmerk van het kampioenschap, een voetbal en de wereldbeker. De drukkerij hiervan was Southern Colour Security Print in Nieuw-Zeeland.

Negen verschillende zegels
De landen die in SAPOA-verband velletjes zegels hebben uitgegeven zijn: Namibië (50.000), Zuid-Afrika (200.000), Botswana (10.000), Mauritius (5.000), Malawi (50.000), Zimbabwe (10.000), Lesotho (50.000), Swaziland (50.000), en Zambia (3.000). Ook is er een velletje verschenen, waarop de zegels van alle landen zijn samengebracht. De oplage hiervan is niet bekend. De velletjes zijn offset gedrukt op goudfoliepapier in vierkleurendruk en wit. De zegels in het velletje kunnen rond worden gemaakt. Ook hier tekende de Haarlemse drukkerij Joh. Enschedé Security Printers voor het drukken van de zegels.
Op de zegels van het velletje staan silhouetten van voetballers in diverse spelposities afgebeeld. Op iedere zegel bevindt zich bovendien de mascotte Zakumi en een deel van een voetbal. Het zegelbeeld wordt compleet gemaakt met de naam en de vlag van elk SAPOA-land dat aan de emissie deelneemt. Dit betekent dus, dat er sprake is van negen verschillende zegels per velletje. Het ontwerp van de zegels is van de bekende Namibische ontwerpster Anja Denker. Zij heeft al vele aansprekende postzegelontwerpen op haar naam staan.

 

 

 


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » SAPOA: negen voetbalzegels

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap