Jan Bakker 1934-2010

Op 28 mei is Jan Bakker overleden. De lezers van Filatelie zullen Jan Bakker kennen als vaste medewerker van het jeugdkatern De Posthoorn, waarvoor hij geregeld de rubriek De Grote Twaalf schreef. Die titel verwees naar de twaalf filatelistische elementen, wat tegenwoordig zonder het getal een algemeen begrip is, en waarvan Jan aan de wieg heeft gestaan. Tijdens cursussen voor jeugdleiders, die Jeugdfilatelie Nederland organiseerde, was Jan een van de docenten. Met niet aflatend enthousiasme besprak hij met de cursisten de verschillende filatelistische elementen en liet vele voorbeelden uit zijn eigen collectie zien. 

Jan had een aantal mooie verzamelingen, daarbij waren er enkele die opvielen door hun eenvoudige materiaal. Hij probeerde te laten zien dat je ook aan simpele Crouwelzegels of Decemberzegels veel plezier kunt beleven en er tentoonstellingsverzamelingen van kunt maken.
Jan was op vele fronten actief in filatelistisch Nederland. Hij is jeugdleider, jurylid, radiopresentator bij Omroep Zwolle en auteur geweest, maar altijd met slechts een doel: anderen te enthousiasmeren voor de hobby waaraan hij zijn hart had verpand. Hij deed dat vreemd genoeg zonder veel op de voorgrond te treden. In het juryteam werd hij gewaardeerd om zijn kennis en de manier waarop hij opbouwende jurygesprekken met vaak nog jonge inzenders voerde. Voor zijn werk werd Jan dan ook terecht door de KNBF (foto) en JFN onderscheiden.
De laatste maanden kwakkelde Jan erg met zijn gezondheid, maar zijn overlijden kwam heel erg onverwacht. De filatelie heeft een warm pleitbezorger verloren, maar vooral missen we hem als enthousiaste medeverzamelaar. Moge Jan Bakker in vrede rusten.

Jeffrey Groeneveld

 


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Jan Bakker 1934-2010

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap