Benedictus patroon van Europa

Een belangrijk deel van het zomernummer van Grenzenloos, het Bulletin van de vereniging van verzamelaars van Verenigd Europa/ de Verenigde Naties wordt gevormd door een artikel van Marcel van Graven over de heilige Benedictus.
Deze werd in 480 geboren in Nursia en is de grondlegger van de kloosterorde der Benedictijnen. Verschillende landen hebben in de loop der jaren postzegels aan Benedictus en zijn orde gewijd. De H. Benedictus wordt ook wel de profeet en vader van vele volkeren genoemd. In 1965 proclameerde paus Paulus VI hem tot beschermheilige van Europa en dat verklaart ook de aandacht die in Grenzenloos aan deze heilige geschonken wordt.
Omstreeks 529 stichtte Benedictus het wereldberoemde klooster Monte Cassino, het moederklooster van de orde, gelegen op een heuvel ten westen van het stadje Cassino in Italië. Het klooster werd diverse keren verwoest, o.a. door de Longobarden en de Saracenen. Zijn grootste bloei beleefde het klooster tussen 1050 en 1150. Het was in deze tijd een van de belangrijkste centra van wetenschappelijk en monastiek leven in West-Euopa. Door een aardbeving stortten de gebouwen in 1349 in, maar in de volgende eeuwen werd het opnieuw en groots opgebouwd. In de Tweede Wereldoorlog werd het kloostercomplex door geallieerde luchtbombardementen, in de Slag van Cassino, opnieuw volledig vernietigd. Polen heeft na deze slag een aantal opdrukzegels uitgegeven. Het beroemde boekenbezit van het klooster bleef bewaard. Vijftien jaar later kwam de herbouw in oude stijl en omvang gereed.

John Dehé

 


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Benedictus patroon van Europa

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap