Bijzonder boek over postzegel

Het gebeurt niet alle dagen dat er een niet filatelistisch boek verschijnt over één postzegel. Voorafgaand aan de FIP tentoonstelling Praga 2018 (15-18 augustus) werd op 14 augustus in de Praagse vestiging (op het Wenceslasplein) van boekhandel Dubrovsky een boek ten doop gehouden geschreven door de Rotterdammer Bram Klein. Dat het boek (in de Tsjechische vertaling) eerst daar uitkwam en pas over een maand in Nederland, is niet toevallig.

Het boek - een misdaadroman - gaat namelijk over een in 1991 op de Philanippon in Tokyo gestolen zeldzame zegel van Tsjecho-Slowakije uit de collectie van Hans Klein, de vader van Bram.

Hans dacht altijd te weten wie de zegels (het waren er twee) gestolen had en heeft zoon Bram op het hart gedrukt dat de zegel na zijn overlijden waarschijnlijk wel weer boven water zou komen.

Hans overleed op zeer hoge leeftijd enige jaren geleden en afgelopen najaar dook een van de twee postzegels inderdaad op. 

De postzegel werd ter veiling aangeboden bij een gerenommeerd veilinghuis in Praag. Een medewerker ontdekte de zegel in de collectie en ging op onderzoek uit. En inderdaad, onomstotelijk staat vast dat het de bewuste zegel uit de collectie Klein betrof. De zegel werd door het veilinghuis teruggetrokken en overgedragen aan justitie.

Bram, die nimmer voordien in Tsjechië was geweest, reisde af naar Praag en schreef er een boek over. Het betreft dus een waar gebeurd verhaal.

De Nederlandse titel is: De gestolen zegel.

 

foto: Bram Klein (l) met zijn boek (Tsjechische versie) en de medewerker van het veilinghuis die de zegel ontdekte.


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Bijzonder boek over postzegel

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap