De visch wordt duur betaald

Wie kent hem niet, dit gevleugelde gezegde uit het toneelstuk 'Op hoop van zegen' van Herman Heyermans.

Natuurlijk, het is niet helemaal van toepassing, maar hoogst opmerkelijk is wel de verkoop op 21 september bij Corinphila in Amstelveen van een envelop 'met inhoud' waarvan de filatelistische waarde zo rond een tientje ligt. Deze bedrukte vensterenvelop werd afgeslagen voor maar liefst € 9.500! (plus nog de veilingkosten)

Met een knappe media- en marketingcampagne wist het veilinghuis deze op zich onbeduidende briefomslag voor veel geld te slijten.

Maar waarom? Het betreft een bedrukte briefomslag van de Amsterdamse vestiging van de Engelse (levens)verzekeringsmaatschappij Gresham. De inhoud laat zich raden (letterljk, want de brief is ongeopend) maar bevat slechts een zakelijk document van de maatschappij. Tot zover nog steeds niets spannends.

De brief werd echter gezonden aan de heer O.H. Frank, Merwedeplein 37 te Amsterdam op 4-9-1942. Dit is Otto Frank, de vader van Anne. Op dat moment waren ze reeds enige maanden ondergedoken, dus vandaar retour. Een particuliere, inhoudelijke brief - waarin mogelijke nieuwe informatie - zou zo'n prijs rechtvaardigen. Maar een verzekeringsdocument?

Dat de envelop ongeopend is, is ook niet bijzonder. Heel veel onbestelbaar gebleven enveloppen die retour kwamen bij een bedrijf werden niet geopend.

Foto: Ook in Comm in Den Haag werd de brief enige tijd tentoongesteld.


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » De visch wordt duur betaald

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap