Gestolen zegel op Postex

De jaarlijkse Postex staat weer voor de deur. Morgen 19 oktober en de zaterdag en de zondag openen de deuren op een nieuwe locatie (Omnisport, De Voorwaarts 55) op een steenworp afstand van de oude locatie.

Maandblad Filatelie zal daar ook als gebruikelijk aanwezig zijn. Dit jaar hebben we ook iets bijzonders. Het pas verschenen boek 'De gestolen zegel' van Bram Klein zal in de stand van Filatelie te koop zijn. De prijs van het boek (255 pagina's, paperback) is € 16,50. Een mooi cadeautje en zeker ook voor de niet-filatelist!

Het is een misdaadroman gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Op de internationale postzegeltentoonstelling PhilaNippon in 1991 werden van de Nederlandse verzamelaar Hans Klein twee kostbare zegels gestolen uit zijn daar tentoongestelde collectie Tsjecho-Slowakije.

Bram is de zoon van Hans, die in 2014 op 98-jarige leeftijd overleed. Hans heeft Bram altijd verteld dat hij wist wie de zegels gestolen had en ook voorspeld dat de zegels na zijn dood wel zouden opduiken. En zo gebeurde met de meest kostbare zegel. In het najaar van 2017 werd de betreffende postzegel aangeboden bij het bekende Tsjechische veilinghuis Burda in Praag.

Bij de verkaveling en de zoektocht naar de herkomst van de postzegel stond onomstotelijk vast dat het het gestolen exemplaar van Hans Klein betrof! De veilinghouder heeft daarop direct de zegel teruggetrokken.

Met enige moeite trachtte men Hans op te sporen en men kwam uiteindelijk bij zoon Bram terecht. Bram, toneelschrijver van beroep, vond dat hij het tot de bodem moest uitzoeken, vooral om zijn vader te verdedigen. Hij reisde (voor het eerst in zijn leven) naar Praag af en besloot er een boek over te schrijven. Vele reizen naar Praag volgden.

Het is dus een misdaadroman geworden gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Het is natuurlijk al heel bijzonder als er een boek verschijnt over maar één postzegel en zeker als dat dan nog niet filatelistisch is ook. Bram heeft er wel de liefde voor de postzegel door gekregen, maar met name het verhaal erachter. Hij begrijpt de passie van zijn vader nu beter, maar hij was geen filatelist en zal dat ook niet worden.

Morgen (vrijdag 18 oktober) zal Bram Klein vanaf circa 11.00 uur zijn boek voor de liefhebbers signeren, evenals op zondag vanaf 11.00 uur.


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Gestolen zegel op Postex

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap