REMAIN

Dit Engelse woord horen we al een lange tijd op radio en tv. Het gaat dan over de Brexit en de remainers (zij die in de EU willen blijven). De komende maanden zullen wij dat wel blijven horen.

De Brexit heeft voor ons filatelisten, voor de hobby, eigenlijk geen geen gevolgen, maar, we hebben nu onze eigen remain, die wel gevolgen voor ons zou kunnen hebben gehad. Verleden tijd dus.

Wat speelde er:

Met name de Verenigde Staten van Amerika hebben zich - samenhangend met de handelsoorlog met China - erg druk gemaakt over de oneerlijke concurrentie van Chinese webshops die voor een appel en een ei hun producten via de postbedrijven kunnen leveren. Vaak kost product en verzending samen minder dan dat u in het binnenlands verkeer alleen al voor de verzending zou moeten betalen.

Uiteraard speelt dit probleem overal. Binnen de UPU, de Wereld Postvereniging, zijn er afspraken gemaakt met China voor het verrekenen van de tarieven voor het verzenden. Die zijn veel te laag. De VS heeft hier luid tegen geprotesteerd en aangegeven dat deze oneerlijke concurrentie afgeschaft zou moeten worden. Om de eis kracht bij te zetten, heeft het land gedreigd dat als er niets aan gedaan zou worden de VS uit de UPU stapt. De opzeggingsbrief werd oktober 2018 verzonden. Dat zou natuurlijk ongekend zijn als het land uit de in 1874 opgerichte organisatie zou stappen en de gevolgen voor het internationale postverkeer zouden gigantisch zijn.

Daar de andere leden van de UPU dit hoogst onwenselijk vonden, werd een buitengewoon congres bijeengeroepen in Genève en gisteren, 25 september, op de tweede dag werd unaniem besloten dat in 2020 de verrekentarieven aangepast zullen worden. 

De conclusie is dat de VS in de UPU blijven en dat de verzendkosten van - met name - Chinese producten zullen stijgen.

 


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » REMAIN

Nieuw nummer
verscheen op 06-05-2020Filatelie - 6-5-2020
Laatste nummer
verscheen op 01-04-2020Filatelie - 1-4-2020

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap