Mongolia slaat andere wegen in

Het in Centraal-Azië gelegen Mongolië heeft op postzegelgebied vele jaren een buitensporig uitgiftebeleid gevoerd. In de jaren, dat de Russen het voor het zeggen hadden kwamen er jaarlijks vele tientallen zegels voor de verzamelaars beschikbaar. Uitgiften met onderwerpen die geen enkele relatie met het land hadden. Ruimtevaart, treinen, padvinders, films, stripfiguren enz. vormden de hoofdmoot van het uitgifteprogramma van de Mongoolse posterijen. Wat bijvoorbeeld te denken van een uitgifte uit 1984 met als titel ‘De toverboon' naar aanleiding van een film van Walt Disney. En dat in een land dat, op een oppervlakte van 64 maal Nederland slechts zo'n 2,5 miljoen inwoners telde. Een bevolking die voornamelijk bestond en nog steeds bestaat uit nomaden die vrijwel geen behoefte hebben aan het verzenden van post. De laatste jaren hebben de Mongoolse posterijen er voor gekozen om een meer realistisch uitgiftebeleid na te streven. Weliswaar zijn de onderwerpen nog opmerkelijk thematisch getint maar de hoeveelheid is aanmerkelijk afgenomen.
Een beknopt overzicht aan de hand van de Yvert-catalogus laat zien dat het aantal uitgiften in de jaren 2004 tot en met 2007 redelijk stabiel is. In 2004: 8 uitgiften (24 zegels), 2005: 7 uitgiften (20 zegels), 2006: 6 uitgiften (25 zegels), 2007: 13 uitgiften (48 zegels). Het laatst genoemde jaar was een uitschieter maar toen werd een speciale uitgifte gewijd aan het bezoek van Prins Willem-Alexander en zijn echtgenote terwijl ook Betty Boop en Elvis Presley in dat jaar om filatelistische aandacht van de Mongoolse posterijen vroegen.
Op het filatelistenloket in de hoofdstad Ulaan Bataar zijn nog vele zegels die in de afgelopen jaren zijn uitgegeven voor de liefhebbers beschikbaar. Voor filatelistisch ingestelde reizigers die een bezoek aan dit prachtige land brengen is het zeker de moeite waard om naar het hoofdpostkantoor te gaan. Hier kan men kennisnemen van hetgeen eens grootste land van Azië op postzegelgebied te bieden heeft.

 

>


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Mongolia slaat andere wegen in

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap