Joods Autonome Regio in beeld

In het kader van de serie ‘Russische regio's' hebben de Russische posterijen in maart ook een zegel uitgegeven dat aandacht geeft aan de Joodse Autonome Regio. Het zegel van 10 roebel toont een fontein en een standbeeld van Sholem Aleichem in de hoofdstad Birobidzjan. Aleichem (1859-1916) was een humoristische schrijver die veel werk in het Jiddisch geeft gepubliceerd. Hij schreef onder andere het boek ‘Tevje en zijn dochters'. De tekst van dit boek is de basis geweest voor de zeer succesvolle musical ‘Fiddler on the Roof'. In Nederland beter bekend als ‘Anatevka'.

Het gebied van de Joods Autonome Regio in het uiterste Verre Oosten van het Rusland werd in 1928 door Stalin bestemd als thuisland voor de joodse bevolking van Rusland. Het gebruik van het Jiddish als nationale taal en de proletarische cultuur van deze bevolkingsgroep, was voor de toenmalige machthebbers de drijfveer om het gebied in het leven te roepen. Op deze manier wilden zij een tegenhanger te vormen met een joodse staat in het Midden-Oosten. Bovendien wilden met het instellen van deze regio het zionisme als concurrerende ideologie uitschakelen.
Vooral joden uit de Oekraïne en Wit-Rusland vestigden zich in de moerassige, aan China grenzende streek. In 1934 verkreeg het gebied autonomie. Rond 1940 woonden er circa 18.000 mensen van joodse afkomst. Zij maakten slechts 16 procent van de bevolking uit. Hun aantal is in de loop der jaren drastisch geslonken en momenteel telt het gebied een kleine 1.500 joodse inwoners. Velen van de oorspronkelijk bewoners zijn, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, naar Israël vertrokken.

 

 

 


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Joods Autonome Regio in beeld

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap