Pitcairn zoekt hotspots

Nabij de eilandengroep Pitcairn in de Grote Oceaan bevindt zich een groep onderwater vulkanen. Het gaat om een groep van zeker honderd vulkanen waarvan de grootste drie een hoogte hebben die varieert tussen de 1.500 en 3.000 meter. De onderzoekers die de vulkanen hebben gelokaliseerd hebben deze drie vulkanen de namen Adams, Bounty en Chistian gegeven. Drie namen die onlosmakelijk verbonden zijn met de geschiedenis van de eilanden.

Het eiland Pitcairn telt circa vijftig bewoners. Het zijn vrijwel allemaal afstammelingen van de muiters van ‘HMS Bounty' dat in 1789 door bemanningsleden werd gekaapt. Negen muiters van de Bounty vestigden zich in 1790 op het eiland. Zij arriveerden samen met twaalf vrouwen, zes mannen en een baby na Tahiti.
Momenteel is het eiland vooral bekend om de fraaie postzegels die met enige regelmaat worden uitgegeven. Aan de hiervoor genoemde vulkanen werd op 18 augustus jl. een serie zegels gewijd. Op de zegels van de serie, die door de uitgever aangeduid als ‘Hotspots', staat onderzoek deze vulkanen centraal. Bij het onderzoek werd gebruik gemaakt van het Franse onderzoekschepen ‘L'Atalante' en ‘Nadir'. Ook de minionderzeeër ‘Nautilus' werd ingezet voor het onderzoek.
De zegels, in de waarden 80 c., $1.20, 1.50 en 3.-, zijn uitgegeven in een strip. Centraal bevindt zich een tussenveld met daarop de ligging van de vulkanen. De andere zegels tonen het schip, de onderzeeër (tweemaal) en een fotograferende duiker.

 


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Pitcairn zoekt hotspots

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap