Splitsing Nederlandse Antillen

Als gevolg van de staatkundige hervorming van de voormalige Nederlandse Antillen krijgen ook de postzegelverzamelaars te maken met nieuwe gebieden die voor hun verzameling interessant kunnen zijn. 

De Nederlandse Antillen - nu gevormd door de eilanden Curaçao, Bonaire, St. Maarten, St. Eustatius en Saba - zullen worden verdeeld in drie gebieden. Curaçao en St. Maarten zullen als onafhankelijk gebiedsdeel binnen het Koninkrijk der Nederlanden gaan opereren en zullen ieder eigen postzegels gaan uitgeven. Deze situatie is vergelijkbaar is Aruba dat sinds 1986 in het kader van een ‘Status aparte' over een bepaalde onafhankelijkheid beschikt. 

De eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba zullen postzegels gaan uitgeven onder de naam Caribisch Nederland. Op deze eilanden zal vanaf 1 januari 2011 de Amerikaanse dollar als munteenheid worden gevoerd. St. Maarten zal vanaf volgend jaar een eigen munteenheid gaan hanteren en op Curaçao zal de gulden gehandhaafd blijven.
De eerste zegels van zowel St. Maarten (111 c), Curaçao (164 c) en Caribisch Nederland (111 c) zullen, zoals het er nu uitziet, op 10 oktober worden uitgegeven. Op de zegels zullen landkaarten worden afgebeeld die de ligging van de betreffende gebieden zullen illustreren.
Gelet op de wijziging van de munteenheid in de gebieden per 1 januari a.s. zullen de zegels slechts korte tijd beschikbaar zijn. Volgens de distributeur van de zegels zullen de uitgifteprogramma's van de drie gebieden bescheiden zijn.

Zodra ze bij ons binnenkomen, zullen we ze hier publiceren.

 


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Splitsing Nederlandse Antillen

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap