Ontdekkingsreis in Groenland

Ontdekkingsreizen en expedities zijn een geliefd onderwerp in de thematische filatelie. De Groenlandse postale autoriteiten spelen hierop al vele jaren in met speciale edities die aan dit onderwerp zijn gewijd. Vorige maand verscheen op 18 oktober een tweetal zegels en een velletje met de twee zegels waarin de reis Van John Ross en Sakaeus nader wordt belicht. Het was de achtste serie in een langlopende reeks waarmee vele jaren geleden werd gestart. 

In 1818 werd de Brit kapitein John Ross door de Britse admiraliteit uitgezonden om een zeeweg te vinden via de pool rond het noorden van het Amerikaanse continent om zodoende de Beringstraat te bereiken. Samen met luitenant William Parry voerde hij het commando over de schepen Isabella en Alexander. De Groenlander Sakaeus vergezelde hen op deze tocht als tolk. Hij had de Engelse taal geleerd nadat hij in 1816 door een Britse walvisvaarder werd opgepikt en naar Schotland was gebracht.
Op 9 augustus 1818 bereikte de Ross-expeditie met Sakaeus Cape York in het noorden van Groenland. Dankzij Sakaeus' inbreng, en de nodige geschenken, ontstond een goed contact met de lokale bewoners. Zij benaderden de expeditieleden in eerste instantie nogal afstandelijk en dachten dat zij met bewoners van de zon of de maan van doen hadden. Immers zij hadden uitsluitend besef van de grote ijsvlakten die hen omringden en hadden nog nooit schepen van een omvang gezien zoals de Isabella en Alexander. Expeditieleider Ross kwam, dankzij zijn tolk Sakaeus, veel te weten van de Eskimo's. Maar dat bracht niet het gewenste resultaat. De expeditie eindigde in Lancaster Sound. Hier werd hij misleid door een fata morgana. Ross dacht dat hij bergen zag en noemde deze Crocker Mountains. Hij keerde onverrichter zake terug naar Groot-Brittannië. Hierna ondernam hij nog een tweetal poolexpedities. In 1829 vertrok hij maar kwam voor een periode van vier jaar in het ijs vast te zitten. In deze periode heeft hij etnologisch onderzoek verricht en keerde met een schat aan wetenschappelijke en volkenkundige gegevens terug in zijn vaderland. Dit gebeurde met een passerend Brits schip dat hem en zijn bemanningsleden had opgepikt. In 1850 ondernam hij zijn derde en laatste reis naar het poolgebied tijdens deze reis ging hij op zoek naar de vermiste expeditie van Sir John Franklin. Ook deze reis bracht hem niet het gewenste succes. Zonder resultaat keerde hij huiswaarts. John Ross overleed in 1856 in Londen.

 


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Ontdekkingsreis in Groenland

Nieuw nummer
verscheen op 06-05-2020Filatelie - 6-5-2020
Laatste nummer
verscheen op 01-04-2020Filatelie - 1-4-2020

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap