(Boston) Tea Party 1773-2010

De huidige protestbeweging Tea Party tegen het beleid van president Obama in de VS kent een lange historie die teruggaat tot 1773. De Boston Tea Party was een protest van Amerikaanse kolonisten tegen de Britse overheersing op 16 december 1773 in Boston. Het is één van de belangrijkste verhalen van de Amerikaanse Revolutie. De ‘Stamp-Act' een wet waarbij het verplicht werd om drukwerk, ook kranten, te voorzien van een zegel, de ‘Sugar Act' en de Townsheds Act, hadden de inwoners van de Engelse koloniën in Amerika in woede doen ontsteken over het heffen van belastingen. Hier zou echter geen evenredige vertegenwoordiging in het Britse parlement tegenover staan. De slogan van de opstandelingen werd: "No Taxation without Representation".

Onder de opstandelingen was John Hancock (1737-1793) een staatsman die een grote rol zou spelen bij het onafhankelijk worden van de Verenigde Staten. Hij was de voorzitter van het Continentale Congres, dat de Onafhankelijkheidsverklaring aannam en de eerste die het document ondertekende. Het verhaal gaat dat hij zijn naam extra groot schreef, zodat deze leesbaar zou zijn voor Koning George III van Engeland. Sindsdien is een "John Hancock" in Amerika synoniem met een handtekening. In 1768 werd de sloep van Hancock, de Liberty, door douaniers in beslag genomen op grond van smokkelpraktijken. Hancock werd verdedigd door John Adams en de aanklacht kwam uiteindelijk te vervallen. Hancock organiseerde een boycot van de thee die door de Britse VOC verkocht werd. De omzet van de Company liep enorm terug en in 1773 had men torenhoge schulden en enorme voorraden thee en geen enkele manier om dat te verkopen. Smokkelaars importeerden thee (o.a. uit Nederland) zonder importheffing te betalen. De Tea Act maakte dat de Company geen invoerrechten hoefde te betalen, maar de schepen werd in de meeste havens van Amerika de toegang geweigerd, behalve in Boston, waar de gouverneur op de hand van de Company was.

Voorbereidingen werden getroffen de thee aan land te brengen onder dekking van Britse kanonneerboten. Op 16 december 1773, de nacht voor de thee aan land zou komen, bestormden de ‘Sons of Liberty' een groep van zestig inwoners van Boston verkleed als Mohawk-indianen de schepen Dartmour, Eleanor en Beaver en gooiden de lading met een toenmalige waarde van $ 10.000 overboord. Een vierde schip, de William, zonk voor de kust. Op 17 maart 1776, het jaar van de Amerikaanse Onafhankelijkheid, trokken de Engelsen zich terug uit Boston. In 2009 ontstonden in de Verenigde Staten een serie protesten tegen de regering en haar binnenlandse politiek, onder de naam Tea Party Protests. Deze protesten maken deel uit van een ontluikende grotere anti-belastingen beweging. De Tea Party is geen partij en richt zich op een kleinere overheid, individuele vrijheid en het handhaven van de grondwet. Door sommigen wordt de ‘nieuwe Tea Party' gezien als een protest van voornamelijk Republikeinen tegen president Obama; er nemen echter ook steeds meer democraten deel aan de protestbijeenkomsten. De invloed van hen op de verkiezingsuitslag van vannacht zal gigantisch zijn, volgens ingewijden.

 


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » (Boston) Tea Party 1773-2010

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap