Ieren in Chileense vrijheidsoorlog

Dit jaar wordt in vele Latijns-Amerikaanse landen herdacht, dat zij 200 jaar geleden de strijd aangingen met de Spaanse overheersers. Onder de naam ‘El bicentenario' wordt in vele landen de soms hevige en vaak ook bloedige strijd herdacht waarmee een eind kwam aan de Spaanse bezetting. Een bezetting die vanaf het begin van de zestiende eeuw in stand werd gehouden door zowel het Spaanse leger als de rooms-katholieke kerk. De conquistadores ofwel de veroveraars onderwierpen de lokale bevolkingsgroepen en de geestelijken zorgden ervoor, dat de indianen aanhangers werd van de kerk.
Met de bezetting van Spanje door Napoleon in 1808 verslapte de greep van Spanje op het Amerikaanse continent en in een tijdsbestek van zo'n vijftien jaar werden de bezette landen onafhankelijk. Bekende leiders in die periode waren Simón Bolívar, José de San Martin, José María Morelos en Bernardo O'Higgins. Onder hun leiding wist de bevolking het juk van de Spaanse overheersers van zich af te schudden.
Diverse landen in Zuid-Amerika laten dit jaar op filatelistisch gebied ‘El bicentenario' de revue passeren. Ook de Chilenen blijven in dit opzicht niet achter en hebben inmiddels meerdere zegels aan dit onderwerp gewijd. Op 10 september jl. kwamen de eerste zegels beschikbaar en hierop Bernardo O'Higgins en de Argentijnse generaal José de San Martin op hun paarden afgebeeld te midden van het strijdgewoel.

Deze uitgifte was een gezamenlijk initiatief met de Ierse posterijen. Dit kan verklaard worden door het feit dat Bernardo O'Higgins oorspronkelijk van Ierse afkomst was. Hij werd in 1778 geboren als onwettig kind van de in Ierland geboren gouverneur van Chili. Zijn vader was een Spaanse officier die afkomstig was uit het graafschap Sligo in Ierland. Een deel van zijn jeugdjaren bracht Bernardo door in Londen en volgde daar ook zijn opleiding. Na zijn terugkomst in Chili sloot hij zich aan bij de revolutionaire beweging die het Spaanse bewind ten val wilde brengen. Nadat de Spanjaarden waren verjaagd, werd hij in 1817 het eerste hoofd van het onafhankelijke Chili. Hij stond bekend al een energieke en daadkrachtige leider. Onder zijn bewind werden bibliotheken en ziekenhuizen gebouwd. Ook de militaire academie en de Chileense marine kwamen tijdens zijn zesjarige regeringsperiode tot stand. In 1823 kwam er een eind aan zijn bewind en vluchtte hij naar Peru. Zonder ooit no naar Chili terug te zijn geweest overleed hij hier in 1842.

 


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Ieren in Chileense vrijheidsoorlog

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap