Dochter Cleveringa ontvangt eerste postzegel

De Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars organiseert a.s. zondag 17 januari zijn Postzegeltotaaldag. Daar wordt de eerste Cleveringa-postzegel door de burgemeester van Leiden Henri Lenferink uitgereikt aan de dochter van wijlen hoogleraar en decaan R. P. Cleveringa. 

Op 26 november 1940 hield Cleveringa een moedige protestrede. Als decaan van de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden sprak hij zijn afschuw uit over de maatregel van de Duitse bezetter om joodse hoogleraren, onder wie zijn collega prof. mr. E.M. Meijers, van de Universiteit te verwijderen. Daarop werd Cleveringa gearresteerd. Er braken studentenstakingen uit bij de Leidse Universiteit. De Duitsers lieten daarom de Universiteit sluiten. Burgemeester Henri Lenferink reikt de eerste Cleveringa-postzegel uit aan de dochter, Mevr. Ten Kate-Cleveringa. Er is ook een kleine postzegelexpositie onder de naam 'De Leidse Universiteit en Cleveringa'. 
De Postzegeltotaaldag van de LVvP is in het Verenigingsgebouw K&G, J.C. de Rijpstraat in Leiden van 10.30 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Dochter Cleveringa ontvangt eerste postzegel

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap