Let op: valse postzegels

Hoe fantasielanden de verzamelwereld verblijden! Ergens in de Stille Oceaan, omgeven door Tonga, de Norfolk-eilanden, Nieuw-Caledonië, Vanuatu, de Fiji-eilanden en Nieuw-Zeeland, ligt het eiland Raoul. De voormalige koningin Aveline hief in 1998 het in 1937 opgerichte koninkrijk op en riep de slavenrepubliek als staatsvorm uit. Raoul werd naast nog ongeveer twintig andere 'gebieden' wereldwijd lid van de 'International Council of Independent States' (ICIS), op 1 juni 1984 opgericht en volgens eigen zeggen te beschouwen als de 'Verenigde Staten van de vijfde wereld'.

Net als het in 1930 voor het eerst door Nieuw-Zeelanders bevolkte vulkaaneiland Raoul, waarin uitsluitend vrouwen de burgerstatus kunnen innemen, terwijl mannen als 'slaven' of 'toeristen' gelden, gaven of geven vrijwel alle leden van de council eigen, vaak kleurrijke 'postzegels' uit - echter zonder deel uit te maken van de wereldpostunie!
Met deze vermeende 'postzegels', die het zonder UPU-status dus eigenlijk niet zijn, werd wereldwijd geld verdiend. Hoeveel? Dat weet niemand. Wie niet voldoende geïnformeerd was, viel al gauw voor deze aanbiedingen die zonder problemen in het internet te vinden waren. Zelfs doorwinterde verzamelaars zouden deze 'onechte' zegels niet van 'echte' kunnen onderscheiden, omdat velen deze fantasiestaten niet kennen - en wie wil op dit gebied zijn gezicht verliezen?
Het kan problematisch worden als men tevergeefs naar hen zoekt in een postzegelcatalogus. Daar worden deze uitgiftes tot op de dag van vandaag niet vermeld en het ziet ernaar uit, dat dit ook in de nadere toekomst niet het geval zal zijn. Eén van de staten, Tui Tui, duikt echter op in de Artistamps-catalogus van James Warren Felter (AAA Edizione, via Latisana 6, 33032 Bertiolo/Italië) uit december 2000.

Bernd Braun, Duitsland


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Let op: valse postzegels

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap