TNT maakt zich op voor splitsing

Voor TNT Post ligt dit jaar de focus op de afsplitsing van TNT Express. Maar beleggers lijken te twijfelen of het wel een interessante investering is. Het aandeel TNT was een van de grote verliezers op de AEX aandelenbeurs. TNT verwacht dat de volumes bij de post verder zullen dalen, zo bleek bij de onlangs verschenen jaarcijfers over 2010.

TNT splitst de postactiviteiten (Post) en de pakketbezorgdienst (Express) van elkaar. Juridisch zijn de twee al van elkaar gescheiden en eind mei volgt de definitieve splitsing en het voortgaan als twee aparte bedrijven met eigen beursnoteringen. TNT hoopt met de splitsing een koper aan te trekken voor Post.
Om het afgesplitste postbedrijf aantrekkelijk te maken voor investeerders, meldde TNT, dat Post driekwart van de onderliggende nettowinst aan de (toekomstige) aandeelhouders gaat uitbetalen. TNT heeft daar minimaal € 150 miljoen aan vastgeplakt. Express, die de naam TNT meeneemt, zal 40% van de nettowinst uitkeren aan dividend.
TNT's financieel directeur Bernard Bot benadrukte dat (TNT) Post ook dividend krijgt uitgekeerd van het belang van bijna 30% in het nieuwe Express. ,,Dat zal worden doorgegeven aan de aandeelhouders en dat is nog niet opgenomen in de bekendgemaakte ratio.''
"Een strenge winter en stakingen voor het eerst in 25 jaar hebben de daling van de volumes bij de Nederlandse postactiviteiten verder doen versterken", aldus Bot. Meer en meer mensen gebruiken e-mail en internet in plaats van papieren post. "Driekwart van de daling in volumes heeft hiermee te maken", aldus topman Peter Bakker. TNT signaleert wel groei bij de kleine pakketjes en internationale postactiviteiten. De volumes daalden met 9% in 2010 en voor 2011 verwacht TNT zo'n 8-10% daling.
Het bedrijfsresultaat voor Post daalde in het vierde kwartaal met 19% tot € 185 miljoen. Analisten waren uitgegaan van een resultaat van € 181 miljoen. Bij Express steeg het onderliggende bedrijfsresultaat juist met 4,9% tot € 107 miljoen. Daarmee versloeg deze divisie ruimschoots de gemiddelde verwachting van € 80,8 miljoen.
Hoe de postdivisie na de afsplitsing gaat heten is nog niet bekend. ,"Dat willen ze me bij Post ook nog niet vertellen'', aldus Bakker. Ook niet onder welke kleur het gaat opereren. Brievenbussen verschoten de afgelopen jaren onder meer van rood naar oranje.

 


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » TNT maakt zich op voor splitsing

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap