Kennis is macht!

Opvallend veelzijdig zijn de uitgiften van de Amerikaan Robert C. Rudine uit Seattle, die zich Dogfish noemt. Een breed themaspectrum lokte enkele verzamelaars tot de aanschaf, vooral omdat er steeds gedrukte aankondigen waren als er zegels uitkwamen, net als men die van 'officiële' posterijen kent. Rudine maakte het de verzamelaar bovendien gemakkelijk, zijn postzegels te gebruiken. Zo gaf hij een velletje uit met afbeeldingen van de vulkaan St. Helens en een ansichtkaart met voorgedrukte velden, waarin de postzegels geplakt moeten worden: naast zijn uitgifte is plaats voor een „echte" zegel van de US-Post - een kind kan de was doen!
Omdat vaak naar iets bijzonders wordt gestreefd, heeft Rudine ook aan dit verlangen voldaan: hij introduceerde post per boot, een kano van Suquamish (in de buurt van Seattle) langs Vancouver Island naar Bella Bella voer en zogenaamd brieven transporteerde.
De heruitgifte van enkele van deze zegels hebben een ernstige achtergrond. Enkele fabrikanten gaven aan, tegen het postmonopolie te willen rebelleren. Zij eisen, dat een ieder zijn eigen zegels moet kunnen maken en naast de officiële uitgiftes moet kunnen gebruiken. Zij willen de eenheidsbrij doorbreken, dat bij veel postzegeluitgiftes vandaag de dag wordt aangetroffen - steeds dezelfde stijl, steeds de saaiste onderwerpen! Onafhankelijk te zijn van de "smaak" van de afzonderlijke posterijen, is het devies.

Bernd Braun


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Kennis is macht!

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap