Vogels Pitcairn in problemen

De in de Stille Oceaan gelegen Pitcairneilanden bestaan uit kleine eilanden, waarvan alleen het hoofdeiland Pitcairn is bewoond. Momenteel wonen er zo'n vijftig mensen. De afstand tot het dichtstbijzijnde vasteland is ongeveer 5.300 km. De oorspronkelijke bewoners van het eiland waren muiters, afkomstig van het schip ‘Bounty'. Samen met enkele vrouwen van Tahiti stichtten zij hier in 1757 een woongemeenschap die vele tientallen jaren onopgemerkt bleef door de Britse overheid.
Een van de vijf eilanden van de eilandengroep is Henderson. Dit eiland werd in 1993 opgenomen op de Unesco-lijst van Werelderfgoed vanwege de bijzondere structuur en de overweldigende natuurlijke schoonheid.
Maar er zijn problemen op dit eiland om het natuurlijk evenwicht te bewaren. De Henderson-stormvogel wordt ernstig bedreigd door de ratten. Deze laatste doden in het broedseizoen ongeveer 95 procent van de kuikens. Dit feit heeft de aandacht getrokken van de RSPB (Royal Society for the Protection of Birds). In de komende maanden zal met twee helikopters vergiftigd aas op het eiland worden gedropt. De kosten van deze actie zullen ongeveer £ 1.6 miljoen (€ 1.8 miljoen) bedragen.

Met de uitgifte van deze serie bijzondere postzegels wil het Pitcairn Philatelic Bureau in de kosten van deze actie bijdragen. Voor iedere verkochte serie draagt het Bureau NZ$ 1,- af aan de RSPB. Meer informatie over dit bijzonder project vindt u op: www.stamps.gov.pn/rareBirdsHenderson.html
Op de zegels staan de bijzondere vogels op Henderson-eiland: Porzana atra (20 c.), Ptilinopus insularis (40 c.), Ptedroma atreta ($ 1.50), Acrocephalus taiti ($ 2.10) en Vini Stephani ($ 4.40). De uitgiftedatum is 20 juli.

 


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Vogels Pitcairn in problemen

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap