Kleurrijk Spaans keramiek

De toeristen die de Spaanse stad Valencia al eens hebben bezocht zullen wellicht ook kennis hebben gemaakt met de fraaie producten die de keramiekmakers uit de omgeving van de ‘sinaasappelhoofdstad' hebben vervaardigd. Plaatsen als Manises, Alcaro en Paterna genieten wereldwijd bekendheid als de bakermat van de Spaanse keramiekindustrie. Zowel hand- als fabrieksmatig worden hier sinds de middeleeuwen de fraaiste gebruiks- en siervoorwerpen geproduceerd.

Om het belang van deze vaak kunstzinnige uitingen te onderstrepen hebben de Spaanse posterijen op 5 september vier zegels uitgegeven waarop enkele fraai gedecoreerde voorwerpen staan afgebeeld. Het viertal zegels is samenhangend gedrukt en hebben ieder een waarde van € 0.80.
De geglazuurde in reliëf gemaakte waterkan uit de negentiende eeuw is in vele kleuren versierd met een huis, bloemen en het hart van Jezus. Ook de met gazellen versierde vaas is gemaakt in de negentiende eeuw. Het is een replica van een identiek exemplaar uit de periode waarin moslims over grote delen van Spanje heersten. Op het bord van geglazuurd aardewerk staat de traditionele kleding van een Valenciaanse bruid afgebeeld. Het werd in Manises gemaakt in het midden van de negentiende eeuw. Het beeld op de laatste zegel is een fles die in reliëf deels van glas is gemaakt. De kleurige decoratie toont het profiel van een vrouwengezicht. Deze fles werd gemaakt in 1910 in de fabriek van La Rosa in Manises.
De vier hierbij afgebeelde kunstvoorwerpen zijn te bezichtigen in het Museum van Keramiek in Manises. Hier bevinden zich meer dan 2.500 bijzondere keramische objecten.

Meer info: www.correos.es/dinamic/plantillas/Particulares.asp


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Kleurrijk Spaans keramiek

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap