Moren op weg naar Spanje

Het is dit jaar dertien eeuwen geleden, dat de Moren vanuit Noord-Afrika een begin maakten met de verovering van Spanje. In 711 trok aanvoerder Tariq Abn Ziyad, een islamitische berbergeneraal, met een legereenheid de huidige Straat van Gibraltar over en zette hiermee met zijn manschappen voet op Europese bodem. De huidige naam Gibraltar is afgeleid van de naam Jabal Tariq. Met deze naam werd de rots waar zij met hun boten landden destijds aangeduid.
De bezetting van de Moren duurde bijna 700 jaar en in deze periode groeien steden als Sevilla, Córdoba en Granada uit tot ware wereldsteden. Ook vandaag zijn de Moorse invloeden in een groot deel van Spanje nog duidelijk waarneembaar. Op het gebied van architectuur en kunst hebben de Moren duidelijk hun sporen achtergelaten. Ook in met name Zuid-Spaanse gerechten is de Noord-Afrikaanse invloed nog ruimschoots aanwezig. Aan het eind van de vijftiende eeuw kwam een eind aan de Moorse overheersing.
De vier zegels die Gibraltar op 7 november heeft uitgegeven tonen de overtocht en het aan land gaan van de Moorse troepen.

 

 

 

 


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Moren op weg naar Spanje

Nieuw nummer
verscheen op 06-05-2020Filatelie - 6-5-2020
Laatste nummer
verscheen op 01-04-2020Filatelie - 1-4-2020

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap