Wie ontdekte Clipperton?

Wie of wat is Clipperton? Voor de meesten van u is dit een onbekende naam. Gelukkig brengen de Franse posterijen hier deze maand verandering in met de uitgifte van een bijzondere zegel. Hiermee wordt de ontdekking van de atol in de grote Oceaan herdacht. Volgens de Fransen komt de ontdekking van het minuscule stukje koraaleiland toegeschreven aan een tweetal Franse zeelieden die 200 jaar geleden met hun schepen de oceaan doorkruisten. Sindsdien worden de twee, Gustave Charles Martin de Chassiron en Michel Dubocage, als de ontdekkers van het eiland beschouwd.
Maar is dit ook zo? Opmerkelijk is natuurlijk, dat het eiland een Engelse naam heeft. Deze naam wordt toegeschreven aan de Britse piraat John Clipperton die al eerder in hetzelfde gebied aanwezig was. Deze piraat gebruikte het eiland als basis voor zijn aanvallen op Spaanse schepen. Het geven van een naam kwam waarschijnlijk niet op in de gedachten van deze zeerover.
Maar er is nog iemand die zelfs nog voor Clipperton het eiland in het vizier kreeg. Rond 1520 zeilde de Portugese ontdekkingsreiziger Fernão de Magalhães, bij ons beter bekend als Ferdinand Magelhaan, op zijn reis rond de wereld langs het eiland. Hij was dus de eerste die het eiland ontdekte. Wel is het zo, dat de Fransen het op het eiland het nu voor het zeggen hebben. Het eilandje, dat zich op 1.300 km uit de Mexicaanse kust bevind, wordt bestuurd door de minister van Overzees Frankrijk. Het heeft een oppervlakte van 7 m2 en is onbewoond.


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Wie ontdekte Clipperton?

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap