Chocolade op postzegels

Nog een paar dagen en de goedheiligman en zijn gevolg zullen ons land weer verlaten. Maar niet nadat zij allerlei lekkers bij de goedgelovigen hebben bezorgd. Een vast onderdeel van de sinterklaasgeschenken is de onmisbare chocoladeletter. Deze letters worden in een breed assortiment aangeboden. Melk, puur, wit met of zonder noten en of andere ingrediënten je kan het zo gek niet verzinnen of er is voor ieders smaak wel een letter te vinden.

Maar voor er een letter in de winkel ligt gaat er wel iets aan vooraf. Allereerst de productie van de basisgrondstof de cacaoboon. De bonen zijn afkomstig van de cacaoboom (Theobroma cacao), een boom die uitstekend gedijt in streken rond de evenaar. Grote producentenlanden zijn bijvoorbeeld de West-Afrikaanse landen. Samen zijn zij goed voor bijna driekwart van de wereldproductie. Andere bekende productie gebieden bevinden zich in Latijns-Amerika, in de Caraïben en in Zuidoost-Azië. 

Na de oogst ondergaan de bonen een fermentatieproces en hierdoor ontstaan de benodigde smaak- en kleurcomponenten. Hierna worden de bonen gedroogd, geroosterd en gemalen. De stof die na het malen ontstaat wordt de cacaomassa genoemd. Dit is de basis voor de chocolade zoals wij die kennen.

Enkele jaren geleden (25 mei 2009) verscheen in Frankrijk een postzegelvelletje met de afbeeldingen van een tablet chocolade. Dit ter gelegenheid van het feit, dat in de ‘chocoladestad’ Bayonne 400 jaar geleden de eerste cacao tot chocolade werd verwerkt. De zegels waren voorzien van de kenmerkende chocoladegeur.

Dit jaar heeft ook het West-Afrikaanse land Liberia een tweetal velletjes met zegels  uitgegeven die hun exportproduct voor het voetlicht brengen. Ook dit zijn geurende zegels.


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Chocolade op postzegels

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap