Geslaagde MonacoPhil 2011

Monaco, de mondaine badplaats in het zuiden van Frankrijk was traditioneel het eerste weekeinde van december gaststad voor een nieuwe editie van MonacoPhil. Dit filatelistisch evenement, algemeen beschouwd als de tweejaarlijkse hoogmis van de filatelie, was ook nu weer om duimen en vingers bij af te likken.

Onder voorzitterschap van de Belg Patrick Maselis die met de editie 2009 als kersverse voorzitter zijn visitekaartje afleverde, heeft deze elitaire club een ware transformatie ondergaan. Toen sloeg hij de filatelistische wereld met verstomming met niet alleen de wondermooie eresalon "België en kolonies", maar ook met de uitgave van prachtige naslagwerken die meermaals - terecht - bekroond werden. Ook de editie 2011, met als eregast de Royal Philatelic Society of London, was een streling voor het oog. De eresalon, gevuld met uittreksels uit verzameling van de leden van "de Royals" en voorafgegaan door een selectie uit de verzameling van Queen Elisabeth II, vakkundig samengesteld door Mr. Michael Seffi, toonde nog maar eens aan hoe verscheiden onze hobby kan zijn en hoe grenzeloos de mogelijkheden om aan filatelie te doen deze vrijetijdsbesteding wel te bieden heeft. Enkel de creativiteit van de mens (en de financiële mogelijkheden) blijkt deze grens te bepalen en niet zozeer het gebrek aan beschikbaar materiaal. Monacophil2011 is echter meer geworden dan de eresalon en de zogenaamde "100 gems" of filatelistische wereldzeldzaamheden. Traditioneel stelde het veilinghuis Köhler/Corinphila er zijn nieuwe edities van de uitgave ‘Editions d'Or" voor (w.o. "Nederland 1852: de Bouwe Brandsma verzameling"). Stuk voor stuk parels van naslagwerken die een plaats verdienen in de bibliotheek van elke filatelist. Een boeiende uiteenzetting over Philapedia (www.philapedia.com), een gegevensbank die een zeer nuttig werkinstrument blijkt voor elke posthistoricus, toonde aan dat het internet wel degelijk een dankbare hulp kan zijn voor onderzoek binnen de filatelie.

Tenslotte werd de ASCAT Grand Prix toegekend aan zijn Prinselijke Hoogheid Albert II van Monaco voor zijn jarenlange steun aan de promotie van de filatelie. In zijn toespraak benadrukte de Prins dat filatelie, ondanks de wijziging in het gebruik van communicatiemiddelen, symbool staat voor cultuur, erfgoed, traditie en kennis. Monacophil 2011 heeft zijn deuren gesloten en de editie 2013 zal in het teken staan van "Zweden" met als mogelijk gast de New York Collectors Club.

Pol Wijnants

 


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Geslaagde MonacoPhil 2011

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap