Postbode kluts kwijt op maandag

Dat zou je haast denken, als je deze kleine briefomslag goed bekijkt. Mogelijk was de man de kluts kwijt tijdens een postbezorging op maandag. Immers, een briefje van Shanghai naar een dorp in het Groothertogdom Luxemburg kwam hij zeker niet dagelijks tegen. Met een inwonertal van heden nog geen 2.500 zielen zal Wormeldange http://de.wikipedia.org/wiki/Wormeldange zeker in 1916 geen "boomtown" geweest zijn!
De briefschrijver deed zijn best. In duidelijk geschreven Frans (de posttaal) staat duidelijk Grand Duché de Luxembourg. Dat kan dus niet misgaan zou je denken. Toch wel. Het envelopje kwam in Wemeldinge bij Goes http://nl.wikipedia.org/wiki/Wemeldinge terecht, zo'n 345 km van Wormeldange.
Het is moeilijk te achterhalen, waar het misgegaan is. En of het poststuk uiteindelijk in Wormeldange werd afgeleverd. Geen Luxemburgs stempel te bekennen, en ook geen Duitse censuur. Dat zou in 1916 toch zo moeten zijn geweest!

Ook 'retour afzender' is nergens te vinden. Heeft iemand een idee wat er met de brief gebeurd kan zijn, nu hij toch opduikt?
De brief heeft natuurlijk een hele reis gemaakt van China naar Europa. Van Shanghai naar Peking, dan met de trein (treinstempel Peking-Moukden No.I) -huidige naam voor Moukden is Shenyang, Noordoost China) en verder via de Trans Siberische spoorlijn naar Petrograd (het huidige Sint Petersburg). Aldaar is het gestempeld en gecensureerd. Waarschijnlijk is het daar mis gegaan, en is het stuk naar Nederland verzonden in plaats van naar Luxemburg. Maar toen: in Petrograd stond natuurlijk geen postzak klaar voor Wemeldinge! Dit dorp is nu ongeveer net zo groot als Wormeldange: ca. 3.100 inwoners.
Dus ook in Nederland moet iemand z'n bril niet op zijn neus gehad hebben, of zoiets! Behalve het poststempel Wemeldinge, staat nergens op de omslag Wemeldinge geschreven!

Men wist bij de censuur geen raad met het envelopje, en zo reisde het stuk diverse kantoren af. Hierdoor is een combinatie van Nederlandse censuurstempels ontstaan die men niet snel weer op één envelop tegenkomt! Een eenregelig stempel Censuur Gepasseerd en in violet in cirkel C.Z. en in kastje een grote Z. Stuk voor stuk geen zeldzame stempels. Maar samen op één briefomslag......

René Hillesum


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Postbode kluts kwijt op maandag

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap