IJs met whisky van Shackleton

De kisten whisky die onlangs op het Antarctica werden gevonden maakten wel duidelijk, dat de poolreizigers die in de beginjaren van de twintigste eeuw op pad gingen zich ook met een drankje tegen de kou wilden weren. Drie kratten whisky van de befaamde stoker Whyte & Mackay werden door een Nieuw-Zeelandse expeditie uit het ijs gehaald. En niet alleen whisky, achtergelaten door Ernest Shackleton, maar ook twee dozen cognac werden gevonden. Helaas hebben enige flessen het verblijf in de ‘koelkast’ niet overleefd. De Britse Royal Mail gaf in 2003 een zegel uit, waarop zowel Shackleton als zijn schip Endurance staan afgebeeld.

Ernest Shackleton, een Britse poolreiziger, ging in 1901 voor het eerst naar het Zuidpoolgebied. Hij werd ziek en door zijn reisgenoten Scott en Wilson geadviseerd om vervroegd naar huis terug te keren. Teleurgesteld besloot Shackleton zelf een expeditie te organiseren. Met het schip Nimrod vertrok hij op nieuwjaarsdag 1908 uit Nieuw-Zeeland om uiteindelijk met drie metgezellen Wild, Marshall en Adams op 29 oktober van dat jaar de reis naar de pool te aanvaarden. Een nijpende voedselvoorraad en tijdgebrek maakten het hen niet mogelijk om de pool te bereiken. Op ongeveer 150 kilometer van de pool waren zij gedwongen terug te gaan om op tijd bij de Nimrod te zijn voor de terugreis. Toch wilde Shackleton zijn poging om de pool te bereiken niet opgeven. In 1914 startte hij een nieuwe expeditie naar Antarctica om het continent dwars over te steken. Zijn schip Endurance kwam echter vroegtijdig in het ijs vast te zitten en verder doorvaren was onmogelijk. De expeditie richtte op 24 oktober op het pakijs een kamp in en een maand later verging het schip. Na een ijzingwekkende tocht op driftend pakijs van 150 kilometer brak de ijsschots in tweeën en in drie reddingssloepen bereikte de groep na vijf dagen Elephanteiland. Hier werd met behulp van de sloepen op het strand een kamp ingericht. Het onbewoonde eiland was niet geschikt voor een lang verblijf en Shackleton besloot om met vijf mannen in de reddingssloep James Caird hulp te zoeken. Zij hoopten Zuid-Georgië te bereiken, een afstand van circa 1.000 zeemijl. Hier was destijds een station van Noorse walvisvaarders gevestigd. Na twee weken werd de zuidkust van het eiland bereikt, terwijl het station zich aan de noordkant van eiland bevond. Gelet op de weersomstandigheden was een rondvaart om het eiland onmogelijk en Shackleton besloot om de fikse klim over een bergrug te aanvaarden. Na een barre tocht van 36 uur werd het doel bereikt. Van hier uit werd een reddingsoperatie op touw gezet om de Elephanteiland achtergebleven expeditieleden te redden.

Na deze mislukte expeditie wist Shackleton niet van opgeven om zijn doel te bereiken en in 1921 begon hij aan een expeditie met als doel het Antarctische continent rond te zeilen. Zijn schip Quest kreeg als snel te kampen met technische problemen en de reis werd in Zuid-Georgië onderbroken. Hier kreeg Shackleton twee hartaanvallen en de laatste overleefde hij niet. Op 5 maart 1922 vond hij zijn laatste rustplaats in de Zuid-Georgische havenplaats Grytviken.   

   

 


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » IJs met whisky van Shackleton

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap