Frederik de Grote op Duitse zegel

De herdenking van de 300e geboortedag van Frederik II van Pruisen, beter bekend als Frederik de Grote, was voor de Deutsche Post aanleiding voor de uitgifte van een bijzondere zegel. Op 2 januari verscheen een zegel met het portret van deze telg uit het geslacht Hohenzollern. Hij werd geboren in Berlijn als vierde kind van ‘soldatenkoning' Frederik I. Als kind voelde Frederik niet veel voor het spelen met tinnen soldaatjes. Dit zeer tegen de zin van zijn vader, de koning van Pruisen, die meer voelde voor een zoon die in zijn voetsporen zou treden. Zo werd het oorlogvoeren hem met de paplepel ingegoten. Voor hem op zijn verjaardag dus geen hobbelpaard maar een kanon. Maar aan de jonge Frederik was dit wapentuig niet besteed. Hij schreef liever gedichten of speelde op zijn dwarsfluit. De gespannen verhouding tussen vader en zoon leidde ertoe, dat de jonge Frederik in 1730 een poging ondernam om naar Engeland te vluchten. De vluchtpoging werd onderschept en hij werd tot levenslang veroordeeld. De straf werd omgezet in huisarrest en tevens de executie van zijn vriend en een van zijn helpers officier Hans Herman von Katte. Kort na het begin van zijn huisarrest besloot hij zijn vader te gehoorzamen en als beloning kreeg hij de beschikking over een regiment in Neuruppin. In 1740 werd hij koning van een deel van Pruisen en pas 32 jaar later was hij koning van geheel Pruisen. Dit nadat hij diverse oorlogen had gevoerd met Oostenrijk, Frankrijk, Rusland en Saksen. Tijdens zijn regering ontpopte hij zich als een uiterst bekwaam militair strateeg en diplomaat, die zelf ook de post van minister van Buitenlandse Zaken vervulde.

Frederik bleef tijdens zijn regeerperiode een groot liefhebber van kunst en cultuur. Opmerkelijk is wellicht nog het feit, dat hij zich heeft ingezet voor de verbreiding van de aardappel in zijn land. Hij vaardigde zelfs een officieel bevel uit waarin hij beval dat als zijn onderdanen met de plant bekend werden gemaakt. Plantgoed werd gratis verspreid om de pieper als volksvoedsel op de tafels van zijn onderdanen te krijgen.
In 1786 overleed Frederik de Grote en werd hij, volgens zijn wens, begraven op het terras van zijn Slot Sanssouci in Potsdam.

Meer info: www.deutschepost.de/de.html


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Frederik de Grote op Duitse zegel

Nieuw nummer
verscheen op 06-05-2020Filatelie - 6-5-2020
Laatste nummer
verscheen op 01-04-2020Filatelie - 1-4-2020

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap