Fila-herdenking Titanic-ramp

Op 14 april is het een eeuw geleden, dat het RMS Titanic in aanvaring kwam met een ijsberg en als gevolg hiervan binnen drie uur naar de zeebodem verdween. Hierbij kwamen ruim 1.500 opvarenden, waaronder drie Nederlanders, om het leven. Het wrak van het als ‘onzinkbaar' omschreven schip werd pas in 1985 teruggevonden. Met een lengte van bijna 290 meter, een breedte van iets meer dan 28 meter en een hoogte van 56 meter was de Titanic destijds het grootste schip ter wereld
Het schip, eigendom van de White Star Line, verging op haar eerste reis. Het in Belfast gebouwde schip maakte de Atlantische overtocht vanuit Southampton met korte stops in de Franse haven Cherbourgh en de Zuid-Ierse plaats Queenstown (nu Cobh). In beide plaatsen kwamen nog passagiers aan boord zodat het totaal aantal opvarenden iets meer dan 2.200 was, waarvan ongeveer 900 bemanningsleden. Hieronder waren de Nederlanders Wessel van der Brugge en Hendrik Bolhuis, die respectievelijk als stoker en kok werkzaam waren. De derde Nederlander die bij het tragische ongeluk het leven liet was de Rotterdammer George Reuchlin. Hij maakte de overtocht op uitnodiging omdat zijn bedrijf, de Holland-Amerika Lijn, een bestelling had gedaan bij dezelfde werf waar de Titanic was gebouwd. In het Rotterdams Maritiem Museum is onder de naam ‘Nederlanders op de Titanic' een bijzondere tentoonstelling ingericht.
Filatelistisch wordt door diverse landen aandacht geschonken een het vergaan van de Titanic. Op de eerste dag van januari verscheen in Liberia een velletje en een blok met Titanic-zegels en op de laatste januaridag kwam Gibraltar met vijf zegels. Het Kanaaleiland Alderney komt 22 februari met een bijzondere serie van zes zegels.


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Fila-herdenking Titanic-ramp

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap