San Marino eert Gustav Klimt

Dit jaar is het 150 jaar geleden, dat in Baumgarten bij Wenen Gustav klimt werd geboren. Reden voor de filatelistische dienst van San Marino om hieraan een serie zegels aan te wijden. 

Afkomstig uit een armoedig gezin, zijn vader was goudgraveerder, heeft Klimt zich ontwikkeld tot een vooraanstaand Oostenrijks schilder.
In eerste instantie verliep de loopbaan van schilder Klimt niet zo voorspoedig. Zijn schilderijen werden door de in die tijd gevestigde orde van schilders in Wenen, verenigd in het Künstlerhaus, als te pornografisch ervaren. Reden voor Klimt om, samen met anderen, in 1897 zich van het Künstlerhaus af te splitsen en verder te gaan onder de naam Wiener Secession. De oprichters zagen dit als de Oostenrijkse variant van de Jugenstil.
Met zijn symbolistische schilderijen was Klimt een zeer belangrijk lid van de Weense jugenstilbeweging. Voor vrijwel al zijn schilderijen heeft hij de vrouw als onderwerp gekozen. Zijn werk wordt gekenmerkt door een grote gevoeligheid en veel gevoel voor kleur. Hij maakte niet uitsluitend schilderijen. Ook tekeningen, muurschilderingen en collages behoren tot het oeuvre van Gustav Klimt.
De zegels die door San Marino werden uitgegeven zijn samengebracht in een velletje, dat verschenen op 29 februari jl. Het betreft zegels met de waarden € 0.85, 1.-, 1.40 en 1.50. Hierop staan respectievelijk de schilderijen ‘De Omarming', ‘De Kus', ‘De drie Levensfases van de Vrouw' en ‘Hoop II'.

 


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » San Marino eert Gustav Klimt

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap