Grote vloot van Kublai Khan

Begin maart kwam in Mongolië een blokje met twee zegels uit ter herdenking van de vloot van Kublai Khan (1215-1294). Een keizer die zijn rijk wilde uitbreiden met Japan en hierin niet slaagde ondanks de grote aantallen schepen die hij hierbij inschakelde.
Kublai, een kleinkind van de bekende Dzjengis Khan, was leider van het enorme Mongoolse Rijk. Een rijk dat zich uitstrekte van Oost-Europa tot het oosten en zuidoosten van Azië. Hij was bovendien de eerste keizer van China. Kublai voerde vele oorlogen om zijn rijk uit te breiden en te versterken. Tweemaal trachtte hij om Japan binnen te vallen. Voor de eerste keer in 1274 had hij 900 schepen tot zijn beschikking. Deze poging strandde als gevolg van slecht weer en bovendien waren de schepen niet geschikt voor de tocht. Zeven jaar later probeerde hij het nogmaals. Nu met twee vloten die vanuit Masan en Zuid-China met respectievelijk 900 en ruim 3.500 schepen richting Japan gingen. Ook nu lukte het Kublai niet om Japan te veroveren. De kwaliteit van de schepen liet veel te wensen over en de Japanners boden fel verzet.
De Mongoolse posterijen kwamen begin maar met een blokje waarmee aandacht wordt geschonken aan de 'supervloot' van Kublai Khan. De zegel van 1.000 tugruk toont het portret van Kublai en op de zegel van 1.200 tugruk staat een van de schepen.

 

 

 


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Grote vloot van Kublai Khan

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap