Grote Bosatlas krijgt velletje

Ter gelegenheid van de uitgifte van de 54ste editie van 'De Grote Bosatlas', presenteerde PostNL op 5 juli het postzegelvel 'Nederland in de Bosatlas' in het Coornhert gymnasium in Gouda. Het postzegelvel werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met Bosatlas-uitgever Noordhoff in Groningen. Er is gekozen om de ontwikkeling van het Nederlandse landschap op één postzegelvel samen te vatten. Ard Korporaal van PostNL overhandigde het postzegelvel aan Peter Vroege van Noordhoff Uitgevers.

Het velletje van ontwerpstudio Haller Brun in Amsterdam toont zeven kaarten uit even zovele edities van de Bosatlas. Het gaat om de eerste editie uit 1877, de edities uit 1961, 1971, 1981, 2001 en 2007 en de allernieuwste editie uit 2012. De opengeslagen pagina's bevatten topografische overzichtskaarten en thematische kaarten.

Ontwerpster Sonja Haller: "Het was een uitdaging om over het hele vel de contouren van Nederland herkenbaar te laten blijven. Dat was natuurlijk niet eenvoudig, ook omdat in de loop van de tijd de schaal van de kaarten is veranderd. Dat vind ik geen nadeel, daardoor is het ontwerp juist spannender geworden. Het gaat overigens om een gedeeltelijke weergave van de landsgrenzen. In de praktijk bleek het benadrukken van de kustlijn en van Limburg voldoende om de vorm van Nederland onmiskenbaar weer te geven."

De school eerde zijn gymnasiasten die met een 9 voor geografie slaagden voor hun eindexamen. Zij kregen een exemplaar van de Grote Bosatlas. Noordhoff geeft verder een gedetailleerde brochure uit, waarin diverse bekende Nederlanders, zoals RTL-weervrouw Helga van Leur, ex-astronaut en hoogleraar Wubbo Ockels, demissionair staatssecretaris Infrastructuur en Milieu Joop Atsma, AZ/Oranjevoetballer Adam Maher en minder bekenden hun band met de Bosatlas door de jaren heen uitleggen.

De postzegels zijn verkrijgbaar bij de Bruna-winkels, Collect Club in Groningen en online via www.postnl.nl/collectclub. Naast het postzegelvel met 10 dezelfde postzegels verschijnen er ook een prestigeboekje en twee NVPH-eerstedagenveloppen.

 

 

 


U bent nu hier: De filatelie » Nieuws » Grote Bosatlas krijgt velletje

Nieuw nummer
verscheen op 06-04-2021Filatelie - 6-4-2021
Laatste nummer
verscheen op 02-03-2021Filatelie - 2-3-2021

Website design by A-side media

RSS Feed | Disclaimer | Sitemap